16/10/15

Το Σύνταγμα ά λα καρτ;

Πολύς λόγος γίνεται για τις συντάξεις. Είναι γεγονός, ότι το ασφαλιστικό και ειδικά η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων περνούν μια δομική κρίση. Η πραγματικότητα όμως αυτή δεν μπορεί να αποτελεί καμία δικαιολογία για περαιτέρω μειώσεις. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο λογιστικό. Είναι δομικό και απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές με βάθος χρόνου.
Επειδή όμως οι συντάξεις είναι ανταποδοτικές, οφείλει να εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε σκέψη άλλων περικοπών. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Το Σύνταγμα άλλωστε  διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών της χώρας. Είναι μεγάλη υποκρισία όμως, ειδικά από τον σημερινό αρμόδιο υπουργό να ανακαλύπτει όψιμα τις ανάγκες του συστήματος και να προϊδεάζει για τις νέες μειώσεις, όταν ο ίδιος ως πολιτικός της τότε αντιπολίτευσης και συνταγματολόγος θεωρούσε αντισυνταγματική κάθε πράξη μείωσης των συντάξεων γενικά. Όχι μόνο των χαμηλών. Σήμερα κινδυνεύουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η εφαρμογή του Συντάγματος α λα καρτ και μάλιστα από ένα συνταγματολόγο. Μεγαλείο! Όσον δε αφορά σκέψεις περί χορήγησης κανονικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, γιατί και αυτό ακούγεται, υπάρχουν άλλες νόμιμες και ηθικά πιο αποδεκτές δυνατότητες! Οι αποζημιώσεις των πολιτικών προσώπων, όλων των βαθμίδων, που σημειωτέον δεν είναι μισθοί, να χορηγούνται αυστηρά με εισοδηματικά κριτήρια!
Πρόταση ΝΌΜΙΜΗ! ΗΘΙΚΉ σε περιόδους γενικευμένης κρίσης και φτωχοποίησης ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας και προ παντός ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΉ, για όσους τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι. (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: