ΑΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ.
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2015.
«……ο ένας μικρός θεός πάνω στον άλλον πέφτει
γιατί κατάλαβαν τι είδος βοή είναι τούτη,
τάνοιωσαν πια τα βήματα των Εριννύων….»
γιατί κατάλαβαν τι είδος βοή είναι τούτη,
τάνοιωσαν πια τα βήματα των Εριννύων….»
Τα βήματα-Κ.Π.Καβάφης
1.Ένας νέος-διαφορετικός- πολιτικός κύκλος άνοιξε για τη χώρα. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό και δέος στα μηνύματα της ψήφου του ελληνικού λαού. Σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ που ολοκλήρωσε τον κύκλο της πολιτικής παρουσίας του και πρέπει να αποδοθεί στην ιστορική κριτική και σε καμιά άλλη χρήση (που μόνον ως διασυρμός θα καταγραφεί). Δέος για το κοπιαστικό, σε βάθος χρόνου νέο εγχείρημα της πολιτικής και οργανωτικής ανασύστασης του σοσιαλιστικού χώρου.
2.Οι πολίτες της χώρας αρνήθηκαν τη συντηρητική πρόταση διαχείρισης της κρίσης. Στήριξαν ένα διαφορετικό δρόμο εξόδου από αυτήν ως αφετηρία ανατροπών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ως προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Κυρίως όμως καταδίκασαν το ΠΑΣΟΚ της κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης ως φορέα μιας αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, το τιμώρησαν σκληρά για τον στείρο κυβερνητισμό του και δυσανάλογα για όσα έπραξε και δεν έπραξε, το απαξίωσαν αμετάκλητα στη συνείδησή τους.
3.Ταυτόχρονα για όσους, λίγους πια, σοσιαλιστές (που δεν μεταλλάχθηκαν από τον κυβερνητισμό ούτε απορροφήθηκαν για προσωπική πολιτική επιβίωση) η καθαρή και ειλικρινής αποτίμηση μετά τις εκλογές γίνεται τώρα επιτακτικό καθήκον, μετά τα όσα θλιβερά και παρακμιακά συνέβησαν στον κατακρημνισθέντα χώρο μας, μέσα σε σκηνικό απόλυτης απαξίωσης της πολιτικής του πρότασης και καταγράφηκαν στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.
4.Η αποτίμηση αυτή είναι παράλληλα καθήκον τιμής απέναντι σε μια 40χρονη πολιτική διαδρομή και στον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου, που μας έδειξε το δρόμο της αυτονομίας της πολιτικής και ταξίδεψε για πολλά χρόνια τους έλληνες στο όνειρο της εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας.
5.Η πολιτική στο χώρο μας, αντί των αρχών και των αξιών που έπρεπε να υπηρετεί τον τελευταίο καιρό είτε μετατράπηκε σε κινούμενη άμμο μεταξύ συναλλαγών, θεσιθηρίας και παρακολουθηματικής συμπεριφοράς σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού του είτε σε μεταλλαγμένα πολιτικά μορφώματα προσωπικών επιδιώξεων χωρίς συλλογική συνείδηση παράταξης.
6.Η ιστορική απόδειξη ότι κανένας εμφύλιος δεν είναι δημιουργικός και ότι δεν αναδεικνύεται από αυτόν νικητής αλλά μόνον ηττημένοι, είναι πια προφανής και καταγεγραμμένη και για τις δύο εκδοχές της παράταξης. Εξ ίσου σαφής είναι και η πολιτική ευθύνη των επιγόνων που ξόδεψαν ανιστόρητα την μεγάλη πολιτική κληρονομιά του Ιδρυτή μας.
7.Κρατώντας αλώβητο από τον συρμό το αξιακό, ηθικό και πολιτικό φορτίο, οι όσοι απέμειναν «ζωντανοί» από τον ανούσιο εμφύλιο, και την διαπροσωπική τυφλή, χωρίς κανένα πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, σύγκρουση εικονομάχων και εικονοκλαστών, να μην επιτρέψουμε την ανακύκλωση των επιλογών που οδήγησαν το χώρο στην έσχατη εκλογική συντριβή. Να αντιταχθούμε σε μια διαχειριστική προσπάθεια ψευδεπίγραφης «επιβίωσης» του δημοκρατικού -σοσιαλιστικού χώρου που θα μετατρέπει την επιβίωση της παράταξης σε προσωπική επιβίωση των διαχειριστών της, υιοθετώντας τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».
8.Μετά τις εκλογές και το ιστορικό χαμηλό της παράταξης τονίζουμε (για μιαν ακόμη φορά και σε όλους τους τόνους) την ανάγκη της ανάληψης της ευθύνης για την ανασύσταση - ανάταξη και επανίδρυση του ελληνικού δημοκρατικού-σοσιαλιστικού χώρου από μηδενική βάση. Επί των ερειπίων (δυστυχώς) του ανιστόρητου κυβερνητισμού και του καταστρεπτικού εμφυλίου, χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός και γενναίες προσωπικές και συλλογικές υπερβάσεις στην ανηφορική και κοπιώδη πορεία ανασύστασής του. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το αναντίρρητο γεγονός ότι ο βασικός πολιτικός πρωταγωνιστής ανήκει στην, ιδεολογικά συγγενή, ευρύτερη αριστερά, με ισχυρή πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση,μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούσαμε και με τις οποίες απαιτείται εμπροσθοβαρής πολιτική επαναπροσέγγιση.
9.Πρέπει να είμαστε εκεί όλοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια κανενός αποκλεισμού, καμιάς ποινικοποίησης της διαφορετικότητας, της όποιαςδιάσπασης, της άλλης στάσης και επιλογής.
Να είμαστε εκεί γιατί ο σοσιαλιστικός χώρος πρέπει να έχει το θάρρος νααναλάβει άμεσα και επιτακτικά την τεράστια ηθική ευθύνη της πολιτικής του ανασύστασης για να δείξει στους έλληνες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα και ότι μπορεί να αναβιώσει μια αξιόπιστη δύναμη αλλαγής.
Σε ένα ιδρυτικό Συνέδριο που θα οργανώσει στο τέλος του 2015 η μεταβατική νέα ηγεσία που πρέπει να εκλεγεί άμεσα με μόνη δέσμευσή της να ενώσει, να συνθέσει και να εγγυηθεί με αξιόπιστη, αντιπροσωπευτική των τάσεων και των ρευμάτων οργανωτική επιτροπή, τη διαφάνεια και την δημοκρατική αρχή στην πολιτική και οργανωτική επιλογή που θα προκύψει.
Η μεταβατική ηγεσία (με θητεία μέχρι το Συνέδριο) να αναλάβει με συστηματικές πρωτοβουλίες τη σύγκλιση όλων των κινήσεων και δυνάμεων του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου με μόνο στόχο την ανασύσταση της παράταξης από μηδενική βάση στη βάση μιας προοδευτικής, ανορθωτικής στρατηγικής, στοιχειωδώς αναγκαίας για την ανάκτηση μέρους του απωλεσθέντος κοινωνικού ακροατηρίου της.
Συμβατικές διαδικασίες επίσπευσης και εγκλωβισμού των επιλογών σε συγκυριακές πλειοψηφίες και χωρίς επίπονο και δημιουργικό διάλογο για το μέλλον και την ταυτότητα της παράταξης θα έχουν θνησιγενές αποτέλεσμα, αναντίστοιχο των ιστορικών προκλήσεων των καιρών.
Η πορεία θα είναι τραυματική, ανηφορική, σε πολιτική έρημο, απαιτείται ικανός χρόνος διαλόγου και απόλυτη στήριξη στο πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη του μεταβατικού Προέδρου, προσώπου με εμπειρία, ήθος, γνωσιοθεωρητική επάρκεια, δυνατότητες δημιουργικής σύνθεσης, αποφασισμένου να θυσιάσει το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο στην ιστορική ανάγκη.
10.Η μεταβατική ηγεσία υπερβαίνοντας τον ενδημικό αρχηγισμό του χώρουμετά το Ιδρυτικό Συνέδριο δεσμεύεται να αποδώσει:
-Μια νέα συλλογικότητα με νέα ηγεσία και προοδευτική αφήγηση για την σταθερή και ισχυρή παρουσία της χώρας στην Ευρώπη των λαών και στον Κόσμο της Ειρήνης και της Συνεργασίας.
-Ένα αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, τη νέα αναπτυξιακή της πορεία στη βάση ενός άλλου σύγχρονου παραγωγικού προτύπου.
-Ένα μαζικό, πρωταγωνιστικό και αυτόνομο πολιτικό φορέα ιδεολογικά συνεπή, προγραμματικά επαρκή, σταθερά προσανατολισμένο σε προοδευτικές πολιτικές και συμμαχίες με δραματική ανατροπή της ηλικιακής κλίμακας και της κοινωνικής του αντιπροσωπευτικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου