του Γιάννη Μαγκριώτη |
18 Οκτωβρίου 2015
.
Άλλοι θυμούνται το 1981 και την μεγάλη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.
Άλλοι τα γενέθλια του Μητσοτάκη, ο Google της Μελίνας και οι άτυποι πρόεδροι δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, αλληλοβρίζονται .
Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν περισσότερο με τους τελευταίους και καθόλου τυχαία.
Ένα από αυτά, από μέρες διαφήμιζε, ειδικό αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο χρόνος που διέθεσαν και το περιεχόμενο, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν υποτίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου και της σημασίας εκείνης της ημέρας.
Όμως μου έφερε στην μνήμη τον πόλεμο των ΜΜΕ, εναντίον του, ιδιαίτερα το 1989.
Δυστυχώς όμως έχει μεγάλες ευθύνες και ο ίδιος, για την εξωθεσμική ανάπτυξη των ιδιωτικών ΜΜΕ.
Ενώ ήταν ο πολιτικός, που είχε την πληρέστερη εικόνα, για την λειτουργία των ιδιωτικών ΜΜΕ, στις ανεπτυγμένες χώρες , δεν προετοίμασε τους κανόνες λειτουργίας τους. Μάλιστα ο Μαρούδας, υφυπουργός τύπου, όταν οι δήμαρχοι των τριών μεγάλων πόλεων, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν ότι θα λειτουργήσουν δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και θα αναμεταδίδουν τα προγράμματα ξένων τηλεοπτικών δικτύων, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα καταρρίψει με πυραύλους τους δορυφόρους και έστελνε τα ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις του fm 100 στην Θεσσαλονίκη.
Ο Μητσοτάκης ευεργετημένος, έδωσε προσωρινές άδειες, με τις οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα .
Σήμερα κανείς δεν αρνείται την αναγκαιότητα της πολυφωνίας στην ενημέρωση. Οι κάτοχοί τους όμως, μαζί με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, άλλων από επιλογή, άλλων από ανάγκη και άλλων από άγνοια, δεν δέχθηκαν, ούτε φαίνεται να θέλουν να δεχθούν κανόνες διαφάνειας και δημοκρατίας.
Συμπληρωμένο το μιντιακό τοπίο, από την επίσης χωρίς δεοντολογία ανάπτυξη του διαδικτύου, παγιδεύουν τους πολίτες και την χώρα καθημερινά. Θέλουν να ελέγχουν κόμματα και πολιτικούς, για τα δικά τους συμφέροντα πρωτίστως. Τα κόμματα και ιδιαίτερα πολλά ηγετικά πρόσωπα των κομμάτων συνέπραξαν, με εναλλασσόμενους ρόλους, σε αυτές τις επιδιώξεις τους.
Η κρίση, από την μία πλευρά τα οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, γιατί χάθηκαν οι εύκολοι και οι αδήλωτοι πόροι, από την άλλη τα έκανε πιο επιθετικά κατά της αλήθειας, για να επιβιώσουν.
Ελπίζω τουλάχιστον σ' αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι να κάνει. Ελπίζω όλα τα κόμματα, κοιτώντας το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους να βοηθήσουν δημιουργικά.
Οι κατέχοντες, ορατοί και αόρατοι, την εξουσία των ΜΜΕ, είναι καιρός να προσαρμοσθούν στους κανόνες του κράτους δικαίου.
Η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο την αβελτηρία των πολιτικών, οικονομικών, μιντιακών και συντεχνιακών ελίτ.
Όλοι πρέπει να αλλάξουμε και από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο καθένας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου