20/7/12

“Στα όρια της αηδίας...”

Την ώρα που η φτώχεια στην Ευρώπη χτυπά ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαών, την ώρα που ακόμη και αυτή η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης, με την ύφεση να χτυπά επικίνδυνα την πόρτα της, την ώρα που η ανεργία αυξάνεται δραματικά, είναι το λιγότερο πρόκληση οι αμοιβές των αστέρων του ποδοσφαίρου. 39 εκ. Ευρώ διαβάζω, πως πρόκειται να λάβει σε τρία χρόνια ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς από την νέα του ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν. Καμία έκπληξη, γιατί το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Τα ίδια συμβαίνουν στην
Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και βέβαια και στην Ελλάδα, για να παραμείνουμε μόνο στις χώρες, που ακόμη δεν έχουν ζήσει τα χειρότερα! Υπάρχει όμως μια διαφορά. Το γεγονός στη Γαλλία δεν έμεινε στους πλουμιστούς, τεράστιους, πανηγυρικούς τίτλους των αθλητικών εντύπων, αλλά τσίγκλισε την κοινωνία και δεν άφησε αδιάφορο το πολιτικό σύστημα.
Ενδιαφέρων έχουν οι δηλώσεις Γάλλων πολιτικών, που δε χάιδεψαν αυτιά οπαδών :
-Ροζελίν Μπασελό, πρώην Υπουργός της Δεξιάς: “Πολύ μεγάλη απογοήτευση, στα όρια της αηδίας”.
-Μπενουά Χαμόν, Υπουργός Οικονομίας και Αλληλεγγύης, της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών: “Με γοητεύει, ότι ο Ιμπραήμοβιτς θα πληρώσει εδώ τους φόρους του”. Αυτός μάλλον τον περιμένει στη γωνία με την ελπίδα εφαρμογής του φορολογικού συντελεστή 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα!!
-Βαλερί Φουρνεϊρόν, Υπουργός Αθλητισμού: “Παράλογα και αστρονομικά ποσά”
Όμως όλα αυτά, θα συμπλήρωνα εγώ, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία κοινωνιών που ζουν το δράμα της συνεχιζόμενης παρακμής τους. Η οικονομική κρίση, απλά επιτάχυνε την ανάδειξη της πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης. Της έλλειψης αξιών. (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: