27/7/12

TO TWEET ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ

«Από τα μύρια δεινά στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το γένος των αθλητών. Δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να ζουν σωστά... Σοφούς και ικανούς ανθρώπους πρέπει να τιμούμε με στέφανο, ηγέτες σώφρονες και δίκαιους, ανθρώπους, που ο λόγος τους αποτρέπει διχόνοιες κι εξεγέρσεις» Ευρυπίδης (αρχαίος τραγικός ποιητής).
Αυτό θα ήταν το tweet του Ευρυπίδη,αν ζούσε,ως απάντηση στο ανόητο «ανεκδοτολογικού
χαρακτήρα σχόλιο» μιας ανιστόρητης 23χρονης. Γιατί δυστυχώς το δυνατό σώμα δεν συμβαδίζει με το δυνατό μυαλό πολλές φορές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Από αρχαιοτάτων χρόνων ποτέ δεν συμβάδισε ο αθλητισμός με τον πρωταθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός ήταν εκείνος που προβάλλονταν πάντα. Ο κότινος ή η χορηγία πήγαινε σ εκείνον που είχε ως αυτοσκοπό την παραίνεση «citius, altius, fortius». Και πάντα χορηγός ήταν κάποιος άρχοντας της περιοχής όπως η Nike σήμερα. Σκοπός ήταν πάντα να γίνεις πιο δυνατός και όχι πιο άνθρωπος. Άλλωστε η ανθρωπιά , η τέχνη και το πνεύμα δεν απέφεραν ποτέ κέρδη. Άσε που ήταν αντίθετα προς τις εκάστοτε εξουσίες. Το πρότυπο που πρόβαλλε η κάθε εξουσία ήταν η ρώμη , η δύναμη που θα κατατροπώσει όλους τους εχθρούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς. Η προβολή του πρωταθλητή και όχι του αθλητή ήταν και είναι ο στόχος. Μέσα απ αυτή, ο πρωταθλητής γίνεται προιόν προς εκμετάλλευση είτε του εαυτού του είτε της πολιτείας. Η τελευταία είναι που χτίζει το ατομικό και εθνικό ιδεώδες περί ανωτερότητας της φυλής (όρα Χαλκιά περί ανωτερότητας του ελληνικού DNA). Είναι αυτή που ντοπάρει όχι μόνο με ουσίες αλλά και στερεότυπα περί «φαφλατά Ιταλού», «χοντρού Γερμανού», «βρώμικου Μαύρου», «άπλυτου και αρωματισμένου Γάλλου», «μογγόλου και απολίτιστου Τούρκου», «κλέφτη Αλβανού» αλλά και του « ηρωικού, τίμιου και πολιτισμένου Έλληνα».
Και απ την άλλη έχουμε την καημένη την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον ΣΕΓΑΣ τη ΔΟΕ , τους χορηγούς και όλους τους «αμόλυντους». Έπεσαν «απ τα σύννεφα», «αιφνιδιάστηκαν», δεν το «περίμεναν» αυτό απ το προιόν που οι ίδιοι κατασκέυασαν. Ο ρατσισμός του προϊόντος είναι απλά η έκφραση της απανθρωπιάς που οι ίδιοι συστηματικά καλλιεργούν και μεταβιβάζουν στις επόμενες γενιές προϊόντων – πρωταθλητών. Η βαρβαρότητα του πρωταθλητισμού των αναβολικών, της ηθικής κατάρρευσης της κακοποίησης του ανθρώπινου σώματος, στο όνομα της εθνικής ανύψωσης αλλά κατ’ ουσία της παραγωγής διαφημιστικών ειδώλων, κενών ανθρώπινου περιεχομένου, βγήκε ακόμα μία φορά στην επιφάνεια. Η ισχυρή Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων και των μαγειρεμένων στατιστικών κακοφόρμισε. Και ακόμα μία φορά, φταίει το προϊόν, φταίει το σαμάρι και όχι αυτοί που έχουν οδηγήσει την κοινωνία μας στον φόβο, στον αποκλεισμό και την καθυπόταξαν σε κάθε λογής φασιστικές ιδέες ,σε κάθε είδους απανθρωπιά.
Βούλα μου δεν λυπάμαι για τον αποκλεισμό σου αφού σίγουρα θα βρείς μια ζεστή αγκαλιά στους νεοναζιστές φίλους σου. Όμως σου εύχομαι να μην σε τσιμπήσει το κουνούπι του Νείλου γιατί δεν γνωρίζει ούτε από φράχτες ούτε κάνει αιματολογικούς διαχωρισμούς.

ΠΗΓΗ: Αναρτήθηκε στο facebook στην Ομάδα “ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Επωνύμως” από τον Γιώργο Θάνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: