11/3/14

Τα νέα και οι δημοσκοπήσεις!

Του Αντώνη Βγόντζα
Έχουν ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις. Αρκεί να μην τις εμπιστευθείς στο εκατό τοις εκατό. Σε βοηθάνε να μυρίζεσαι τις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Αυτό, όμως, δεν αρκεί για να προβλέψεις τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος. Άλλο κοινή γνώμη, άλλο εκλογικό σώμα. Το τελευταίο αποφασίζει. Και καμιά φορά συμφωνεί με την κοινή γνώμη.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Στις περιόδους της ηγεμονικής κυριαρχίας του Ανδρέα Παπανδρέου, στις δημοσκοπήσεις και στις δημοφιλίες τον ξεπερνούσαν διάφορα πρόσωπα, που σήμερα δεν τα θυμόμαστε καν. Να ξεχάσω τον Δημήτρη Αβραμόπουλο; Με το περίφημο Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών. Το Κ.Ε.Π.! Είχε χτυπήσει το 20%. Τέτοια ποσοστά δεν διεκδικεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο που το Κ.Ε.Π. δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τις εκλογές. Κάπου βούλιαξε σε ένα τραπέζι με γεύμα του Αβραμόπουλου με τον Κώστα Καραμανλή στο «Διόνυσο» με θέα την Ακρόπολη. Να θυμηθώ το Νίκο Κωνσταντόπουλο, που για πολλά χρόνια ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βάλει μετά βίας τον Συνασπισμό στη Βουλή. Με τρία κόμα κάτι τοις εκατό.

Πρέπει να το ομολογήσουμε. Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Και ζαλισμένος. Δεν έχει καθόλου κέφι ν’ ακούει τα κόμματα και τους πολιτικούς των. Ξέρει από τα πριν τι θα πουν. Αυτή η ανία τους διευκολύνει να χαζεύουν ό,τι καινούργιο τους σερβίρουν. Βέβαια, ο λαός μας πάντα ψάχνει. Η πρώτη κουβέντα μετά την ανάγνωση του καινούργιου είναι καθιερωμένη. Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Και αυτό θα περάσει. Και το επόμενο θα περάσει. Όπως πέρασαν τόσα και τόσα προηγούμενα. Τη στιγμή της κρίσης οι περισσότεροί μας θα αποδειχθούμε συνετοί. Και σώφρονες.

ΠΗΓΗ: Νέα Kρήτη, τα Καθημερινά, Τρίτη 11.3.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: