9/6/14

Τα σκουπίδια του διαδικτύου.

Σκουπίδια δεν υπάρχουν μόνο στις πόλεις που ζούμε. Πολύ περισσότερα βρίσκουμε δυστυχώς στο διαδίκτυο, που μπήκε τελικά για καλά στη ζωή μας, αποτελώντας χώρο δημόσιου διαλόγου και μία από τις ποιο ουσιαστικές πηγές πληροφόρησης. Το θετικό όμως αυτό μέσο στήνει και πολλές “παγίδες” παραπληροφόρησης, που στο μέτρο του δυνατού οφείλουμε να ελέγχουμε. Μία αρκετά καλή μέθοδος είναι να “γκουγκλάρουμε” τον τίτλο. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να φθάσουμε στην πηγή, να δούμε τα μέσα που αναπαράγουν την είδηση, ακόμη και να διαβάσουμε σοβαρά σχόλια αναγνωστών. Δεν γνωρίζω αν φτάνει κανείς πάντα στην αλήθεια, τουλάχιστον όμως προσπαθεί και δεν “καταπίνει αμάσητα” ότι του σερβίρουν.



Αφορμή για το σχόλιο έδωσε η αποστολή από φίλο μιας υποτιθέμενης δημοσίευσης στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που επίσης υποτίθεται ότι αναδημοσίευσε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Τρίτης 9. Μαΐου 1995 με τίτλο “Η προφητεία ενός ναζί”, με τη σημείωση “...στο στέλνω για να δεις πως όλα έγιναν όπως είχαν προδιαγραφεί.”

Τι έλεγε λοιπόν αυτό το περίφημο και "αποκαλυπτικό" δημοσίευμα, που άκριτα κατά τη γνώμη μου αρκετοί αποδέχτηκαν και ίσως του δώσανε κύρος και αξιοπιστία που δεν είχε, με την περεταίρω διακίνησή του;

ΚΑΠΟΙΟΣ λοιπόν αξιωματούχος της Καγκελαρίας δήλωσε σε ΚΑΠΟΙΟΝ δημοσιογράφο, όπως δημοσιεύτηκε σε ΚΑΠΟΙΑ ελβετική εφημερίδα, τα εξής.... (κλικ στην εικόνα).

Το ΚΑΠΟΙΟΣ αξιωματούχος είναι κατανοητό, αφού κάθε πηγή δικαιούται να διατηρεί την ανωνυμία της. Η αλήθεια όμως και το κύρος μιας ανώνυμης πλέον δήλωσης κατοχυρώνεται μόνο μέσω της επωνυμίας του δημοσιογράφου ή του μέσου που την δημοσιεύει. Ειδάλλως ο καθείς θα γράφει ότι γουστάρει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι βασίζεται η δήλωση είναι άγνωστα. Το ΚΑΠΟΙΟΣ είπε σε ΚΑΠΟΙΟΝ, που δημοσιεύτηκε ΚΑΠΟΥ, δεν θέλει και πολύ μυαλό για να γίνει κατανοητό, πως πρόκειται για “δημοσίευση” που η θέση της βρίσκεται στα σκουπίδια του διαδικτύου και που καμιά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δεν θα νομιμοποιούσε. Ούτε βέβαια το έτος “δημοσίευσης” 1995  δόθηκε τυχαία. Τα φύλλα αυτά δεν μπορεί να τα βρει κανείς σε ηλεκτρονική μορφή και ο νοών νοεί το!

Γι΄ αυτό ας ελέγχουμε τις πηγές, την αξιοπιστία των μέσων, αλλά και των διακινητών. Ας αρνηθούμε να γινόμαστε βαποράκια διακίνησης “σκουπιδιών”. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στους συμπολίτες μας. Στο κάτω κάτω δεν είμαστε όλοι “ψεκασμένοι”.(Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: