20/5/15

Επικίνδυνη άγνοια!

Harris Kodopoulos

Επικίνδυνη άγνοια για τους κανόνες του παιχνιδιού, επιδεικνύουν στο οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα ακόμα και μια ιδέα- όπως τα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος- να μένει ξεκρέμαστη.
Η άγνοια και η μεγαλομανία του Βαρουφάκη οδήγησαν την κυβέρνηση σε νέο Βατερλό για τον ΦΠΑ
Και τούτο γιατί βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας για το ΦΠΑ, δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση συντελεστή ανάλογα με το... μέσο πληρωμής. 
Τι σημαίνει αυτό; 
Ότι νομικά δεν στέκει να έχει άλλο συντελεστή ένα αγαθό ή μια υπηρεσία αν πληρώνεις με μετρητό κι άλλο συντελεστή αν πληρώνεις με κάρτα. 
Ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης; 
Ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν το νομικό κώλυμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο πολυπράγμων Βαρουφάκης το αγνοούσε και το ανέλυε στον έκθαμβο από θαυμασμό Χατζηνικολάκη...!!!! (ίδια σκατά και οι δύο) 
Τι συμπέρασμα προκύπτει από αυτό; 
Ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε δεν ρώτησε τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε παραπλανήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά.
Τα αποτελέσματα από τη διαχείριση του θέματος του ΦΠΑ κρίνονται απογοητευτικά. 
Κατ' αρχάς βρέθηκε εκτεθειμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενώ το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκε υπερβέβαιος για την... ευτυχή κατάληξη της ελληνικής πρότασης για το μπόνους της χρήσης κάρτας, μετά από ένα 12ωρο έμαθε τα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες. 
Εκτεθειμένη βρέθηκε και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία όφειλε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και να ενημερώσει τον υπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, για τα όποια νομοτεχνικά προβλήματα της πρότασης, πριν διαρρεύσει και πολύ περισσότερο πριν ανακοινωθεί επισήμως από τον υπουργό Οικονομικών. 
Εκτεθειμένη συνολικά είναι και η κυβέρνηση, αφού ενώ θα μπορούσε να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις για το ΦΠΑ, παρουσιάζοντας μια τεκμηριωμένη νομοθετικά και δημοσιονομικά πρόταση, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο των τεχνοκρατών και όσων συχνά- πυκνά χλευάζουν την ελληνική πλευρά για την έλλειψη σοβαρών θέσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να διασωθεί η πρόταση για το μπόνους της χρήσης κάρτας. 
Για παράδειγμα προτείνεται να γίνεται συμψηφισμός με το φόρο εισοδήματος ή πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί σε αυτές τις 3 μονάδες απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών. 
Ωστόσο ακόμα κι έτσι ανακύπτουν νέα νομοτεχνικά προβλήματα. 
Για παράδειγμα, σε έναν Έλληνα καταναλωτή μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα επιστροφής ή επιδότησης της τιμής, αλλά σε έναν αλλοδαπό που χρησιμοποιεί κάρτα από το εξωτερικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. 
«Μήπως υπάρχει ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης Ευρωπαίων πολιτών ως προς την αγορά ίδιων προϊόντων;» αναρωτιούνται κάποιοι. 
Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν λίαν συντόμως, πολύ περισσότερο με στοιχεία που να αποτυπώνουν επακριβώς το δημοσιονομικό ισοζύγιο ήτοι πόσα μπορεί να πάρει το Δημόσιο και πόσα μπορεί να χάσει από τις αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο του ΦΠΑ...
Σημασία έχει πως ο Βαρουφάκης ξεφτιλίστηκε για μία ακόμη φορά....
Και καθώς τον φτύνουν πανταχόθεν και γελάνε μαζί του, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την υφήλιο, αυτός απτόητος εξακολουθεί να περιφέρεται από Αυτιά σε Χατζηνικολάκη και να μας φλομώνει στις ανοησίες και στις μπουρδολογίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: