Αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αντιπυρηνικό αγώνα, όμως βρήκαν συμμάχους μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα
Εκείνος είναι ένας σεμνός δικηγόρος που χαμογελάει εύκολα• εκείνη είναι μια αγωνίστρια πολιτικός πρόθυμη να αντιπαρατεθεί με τους πλούσιους και τους ισχυρούς. Μαζί, ο Γιουίτσι Κάιντο και η Μιζούο Φουκουσίμα είναι ίσως το πιο σημαντικό ζευγάρι αντιπυρηνικών ακτιβιστών στην Ιαπωνία.
Επί τρεις δεκαετίες, το ζευγάρι αυτό βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μιας μάλλον μάταιης μάχης κατά των εταιρειών κοινής ωφελείας που εκμεταλλεύονται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, των πολυεθνικών που τους κατασκευάζουν και τους συντηρούν και των πολιτικών και των γραφειοκρατών που ενισχύουν αυτές τις τελευταίες.
Ωστόσο, σε διαδοχικές υποθέσεις, οι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς του κ. Κάιντο ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι επικίνδυνοι. Στο Κοινοβούλιο, το πυρηνικό λόμπι κέρδιζε συνεχώς εις βάρος του αντιπυρηνικού προγράμματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της κ. Φουκουσίμα.
Η κατάσταση άλλαξε με τον σεισμό και το τσουνάμι που κατέστρεψαν τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι στη νομαρχία που συμπτωματικά φέρει το ίδιο όνομα με την κ. Φουκουσίμα. Συντριπτικός αριθμός Γιαπωνέζων ζητάει τώρα να κλείσουν οι αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα. Πολιτικοί, ακόμη κι αυτοί που υποστηρίζονταν από την πυρηνική βιομηχανία, αλλάζουν στάση. Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, άλλοτε υποστηρικτής της κατασκευής περισσότερων αντιδραστήρων, ζητάει τώρα τη σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.
Ο κ. Κάιντο και η κ. Φουκουσίμα χειροκροτούν τον πρωθυπουργό επειδή υποστηρίζει πλέον την υπόθεσή τους. Ομως, έπειτα από χρόνια απογοητεύσεων - και ξέροντας ότι οι αλλαγές γίνονται αργά στην Ιαπωνία - αποφεύγουν να πουν πως νίκησαν. «Κατανοώ ότι η απόφαση που πήρε ο πρωθυπουργός Καν έχει ιδιαίτερη σημασία», λέει ο κ. Κάιντο. «Η κατεύθυνση που έχει είναι σωστή, όμως θα ήθελα να μοιραστεί τις ιδέες του με το κοινό».
Η άνοδος του αντιπυρηνικού ρεύματος στην Ιαπωνία, λένε, ήρθε με μια μεγάλη καταστροφή. Ως εκ τούτου, δεν αισθάνονται καμιά υπερηφάνεια. «Αμέσως μετά τις 11 Μαρτίου, πίστευα ότι η ζωή μου ήταν μια αποτυχία», λέει ο κ. Κάιντο. «Την είχα αφιερώσει σε νομικές υποθέσεις και αντιπυρηνικές δραστηριότητες για να προλάβω αυτού του είδους το δυστύχημα, όμως δεν κατάφερα να αποτρέψω το χειρότερο».
Ο κ. Κάιντο και η κ. Φουκουσίμα, αμφότεροι γεννημένοι το 1955, βλέπουν το θέμα σε βάθος χρόνου, κάτι απαραίτητο για όποιον προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που κάνουν τις δουλειές τους οι πιο ισχυρές εταιρείες και οι βουλευτές της χώρας. «Μολονότι δεν θα μπορέσω να αλλάξω το παρελθόν, πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω το μέλλον», λέει η κ. Φουκουσίμα. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην πολιτική».
Ο κ. Κάιντο και η κ. Φουκουσίμα είχαν αποφασίσει από παλιά να αφιερωθούν στον αντιπυρηνικό αγώνα. Προέρχονται αμφότεροι από εύπορες οικογένειες και σπούδασαν σε κορυφαία σχολεία. Ομως, ενώ οι συμφοιτητές τους έπιασαν δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών ή στις κορυφαίες τράπεζες της χώρας, ο κ. Κάιντο και η κ. Φουκουσίμα επέλεξαν να πολεμήσουν αυτές τις δυνάμεις. Ως δικηγόρος, ο κ. Κάιντο έχει εκπροσωπήσει επίσης μετανάστες, φυλακισμένους και, πιο πρόσφατα, ακτιβιστές της Γκρίνπις.
Ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι πολύ μοναχικός σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, η μεγάλη κυβέρνηση και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Και η επίθεση εναντίον ισχυρών συμφερόντων έχει κόστος, όπως διαπίστωσε ο κ. Κάιντο, όταν η τηλεόραση τον έδειξε να μοιράζει αντιπυρηνικές προκηρύξεις μπροστά από έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Τόκιο. Ο πατέρας του, στέλεχος στη Mitsubishi Electric, που κατασκευάζει εξαρτήματα για τους πυρηνικούς σταθμούς, τον προειδοποίησε να αποφεύγει τις δημόσιες διαμαρτυρίες επειδή μπορεί να έχουν συνέπειες στη δική του καριέρα. «Είπα ότι θα συνεχίσω αυτές τις δραστηριότητες ως δικηγόρος, αν και λυπήθηκα που του δημιούργησα πρόβλημα», λέει ο κ. Κάιντο.
Είχε επίσης μια διένεξη με τη μητέρα της κ. Φουκουσίμα, η οποία του ζήτησε να υποβάλει αίτημα για πιστοποιητικό γάμου. Το πρόβλημα ήταν ότι η κ. Φουκουσίμα δεν ήθελε να αλλάξει το επώνυμό της και ο ιαπωνικός αστικός κώδικας απαιτεί από τους συζύγους να έχουν το ίδιο επώνυμο. Ετσι το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε. Η κόρη τους, που σπουδάζει στη νομική, πήρε το επώνυμο του κ. Κάιντο.
Το δικαίωμα να διατηρούν οι γυναίκες το όνομά τους και μετά τον γάμο είναι μια από τις πολλές φεμινιστικές υποθέσεις για τις οποιες αγωνίστηκε η κ. Φουκουσίμα. Ασκεί επίσης πιέσεις για τη θέσπιση νόμων που να προστατεύουν από τη σεξουαλική παρενόχληση, για την καλύτερη περίθαλψη των ανθρώπων με AIDS και για τη βελτίωση της ισότητας των δύο φύλων. Εγινε επίσης δημοφιλής τηλεοπτική σχολιάστρια και το 1998 κέρδισε μια έδρα στην Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου. Το 2003 ανέλαβε την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
ΠΗΓΗ: THE NEW YORK TIMES, Του Ken Belson
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου