20/8/11

Πυροσβεστική

Την πυρκαγιά δεν μπορείς να τη σβήσεις με ποτιστήρι αλλά με μάνικα υψηλής πίεσης. Αυτή τη βασική αρχή της... πυροσβεστικής οικονομίας φαίνεται να αγνόησε για μία ακόμη φορά η ηγεσία της ευρωζώνης.
Αποτέλεσμα: 24 ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, οι αγορές άρχισαν και πάλι να βυθίζονται, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δίνουν τον τόνο.
Η αδυναμία του γαλλογερμανικού άξονα να απαντήσει στη μίζερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με μαζικά μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών - έκδοση ευρωομολόγου, σοβαρή ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) - έδωσε και πάλι ελπίδες στους κερδοσκόπους ότι μπορεί να ποντάρουν στη χρεοκοπία κάποιας ευρωπαϊκής χώρας και να βγουν κερδισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι η κερδοσκοπική φωτιά θα αρχίσει να τσουρουφλίζει την Ιταλία και την Ισπανία. Η αδυναμία της κυρίας Μέρκελ να κάνει το αυτονόητο για να προλάβει τις απολύτως προβλεπτές - εδώ και ενάμιση χρόνο - εξελίξεις έχει προκαλέσει την απογοήτευση και της γερμανικής κοινής γνώμης: το 70% δηλώνει πως δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην καγκελάριο για τη διαχείριση της κρίσης. Ομως, τα πραγματικά δύσκολα για την κυρία Μέρκελ θα έρθουν όταν οι κερδοσκόποι επιχειρήσουν να πλήξουν το τριπλό Α των οίκων αξιολόγησης για τη Γαλλία. Θα υποχρεώσουν έτσι το Βερολίνο είτε να εγκαταλείψει το ευρώ είτε να αναγκαστεί - εκ των υστέρων - να ρίξει τεράστια ποσά για να σβήσει τη φωτιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εφόσον, βέβαια, θα έχει ακόμη αυτή τη δυνατότητα... 
ΠΗΓΗ: Του Νότη Παπαδόπουλου ΤΑ ΝΕΑ 20.08.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: