12/3/15

ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

"Ο φίλος μας και σύντροφός μας Σίμος Μπαλουκτσής έφυγε.
Αύριο-Παρασκευή-το μεσημέρι θα οδηγηθεί στην πατρώα γη του, στην Αλιστράτη Σερρών."

Με αυτά τα λόγια έλαβα την θλιβερή είδηση για τον χαμό του φίλου!
Δεκαετία του 1960 ( Η φώτο γράφει από πίσω 2-4-1966). Στη φωτογραφία η διοίκηση των Δραμινών φοιτητών: Από αριστερά διακρίνονται: 1. Βασίλης Στάθης γιατρός 2. Σαμαρτζίδης Κων/νος γιατρός 3. Παυλίδης Μάκης καθηγητής 4. Μπαλουκτσής Σίμος δικηγόρος, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών 5. Ζουγκουρλής Φώτης γιατρός 6. Δοματζόγλου Λευτέρης μηχανικός 7. Εμμανουηλίδου Σοφία αρχιτέκτων και 8. Κοστρετζής γιατρός.
Σύμφωνα με μαρτυρίες του συμπολίτη μας Φώτη Ζουγκουρλή, ο οποίος μετείχε και στη διοίκηση, ο σύλλογος φοιτητών Δράμας, ήταν ο πρώτος που συστήθηκε στη χώρα για να ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι σε όλη την Ελλάδα.
Νέα παιδιά τότε, με οράματα, με στόχους αλλά και με θέληση να δημιουργήσουν, τόλμησαν να οργανωθούν για να προσφέρουν κυρίως στη νεολαία της Δράμας τις προσωπικές τους φοιτητικές γνώσεις, τις εμπειρίες τους για διεκδικήσεις αλλά και να δώσουν κάτι το ξεχωριστό σ΄ αυτό που λέγεται πολιτισμός.

Η ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898 - 1948), σοβιετικής παραγωγής 1925 με τον τίτλο «Θωρηκτό Ποτέμκιν» η οποία  θεωρείται η πληρέστερη ταινία του βωβού κινηματογράφου και ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, πρωτοπαίχθηκε στη Δράμα στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ με πρωτοβουλία των φοιτητών μας, για να ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις με ομιλίες και συζητήσεις μεταξύ των νέων μας, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο προβληματισμός τους για το μέλλον τους.
Στα πλαίσια των μουσικοχορευτικών τους εκδηλώσεων φρόντισαν να  έρθει στη Δράμα το συγκρότημα των «ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ» που εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν από τα καλύτερα μουσικά ροκ συγκροτήματα.

ΠΗΓΗ: Η φωτό και το κείμενο από το Φάκελλο "Παλιά Δράμα" της τοπικής Εφημερίδας ΠΡΩΪΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: