4/1/11

ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Πηγή Φωτό: TA NEA
Την περιοχή της Νέας Βύσσας Εβρου θα καλύψει κυρίως ο φράκτης που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Δύσκολο θέμα και βαθιά ανθρωπιστικό. Τα όποια μέτρα μπορούν να μειώσουν την ένταση της λαθρομετανάστευσης, αλλά όχι να λύσουν το πρόβλημα οριστικά. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία μεταναστευτικών ρευμάτων.
 Άλλο όμως να συντελείται σε διάστημα χιλιάδων χρόνων και άλλο στα στενά όρια της προσωπικής μας ζωής. Η μετανάστευση λαθραία ή νόμιμη δεν είναι ευλογία θεού. Έχει τις αιτίες που την δημιουργούν. Μεταφορά πλούτου στους λίγους, πείνα και εξαθλίωση για τους πολλούς. Όσο οι έχοντες τη δυνατότητα δεν διατίθενται να εξισορροπήσουν τον κόσμο, το φαινόμενο θα εντείνεται και τα μέτρα θα αποδεικνύονται ανεπαρκή. Και αφού δεν γίνονται όλα αυτά, τουλάχιστον ας αποφασίσουν οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης να κατανείμουν τα βάρη ανάλογα. Όσο δε γίνεται και αυτό, είναι λογικό να εμποδίζεις την είσοδο στη χώρα, ανθρώπων που δεν μπορείς να τους προσφέρεις τις ελάχιστες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Εκτός και αν έχεις αποφασίσει να δώσεις εντολές, πριν τα απορριμματοφόρα αδειάζουν τους κάδους απορριμμάτων, να ελέγχουν μήπως και κάποιος άμοιρος βρήκε καταφύγιο και θαλπωρή μέσα τους. Μεγάλο πρόβλημα και σαν τέτοιο χρειάζεται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμφωνίες. Ειδικά στην πίεση της Ευρώπης για άμεση αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας και εφαρμογής του ανάλογου καταμερισμού ευθυνών. Καμία χώρα μόνη της και ειδικά η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει την διαχείριση ενός παγκόσμιου προβλήματος. Επειδή η ανεξέλεγκτη είσοδος και οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής μεγιστοποιούν τις προϋποθέσεις ξενοφοβίας, βάναυσης εκμετάλλευσης της εργασίας και αναπτύσσουν τον ρατσισμό, ανάμενα από τα κόμματα ειδικά της αριστεράς μια πιο ουσιαστική προσέγγιση του προβλήματος σε όλες του τις διαστάσεις χωρίς τις ξύλινες γενικότητες και αφορισμούς.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι « ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων». Ενώ ο Συνασπισμός θεωρεί, ότι η δημιουργία φράκτη στον Έβρο «αποτελεί ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».
Δεν θα διαφωνήσω με τις εκτιμήσεις και φοβίες τους. Μάλιστα θα συμφωνούσα απόλυτα, αν επρόκειτο για διωκόμενους πολίτες των γειτονικών χωρών. Διεθνής υποχρέωση κάθε χώρας να περιθάλψει πρόσφυγες. Κάτι που αρνείται συστηματικά η Τουρκία. Αυτό είναι όμως, ακόμη και έτσι, το ένα μέρος του προβλήματος. Δυστυχώς η αριστερά επιμένει να βλέπει σταθερά τη μια πλευρά. Γιατί από την άλλη πλευρά των δηλώσεών τους προκύπτει, ότι η πολιτεία όχι μόνο δεν πρέπει να λαμβάνει μέτρα περιορισμού του φαινομένου, ή πίεσης μέσω αυτών της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ως πρώτη χώρα εισόδου, αλλά αντίθετα ή να παραμένει άπραγη ή ακόμη και να λαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης. Μακάρι να μπορούσε η χώρα να δώσει διέξοδο στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Της επιθυμίας όμως προηγείται δυστυχώς η απάντηση στο αδήριτο ερώτημα, κατά πόσο κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και ευρωπαϊκό πλαίσιο μια τέτοια ανθρώπινη „ευημερία" είναι ρεαλιστική; (Γ.Π.)

3 σχόλια:

Αρχέλαος είπε...

Το τείχος αυτό στον Έβρο από σύρμα και θερμικές κάμερες σίγουρα δεν φιλοδοξεί να σταματήσει την λαθρομετανάστευση, αλλά είναι ένα βοηθητικό μέτρο που θα "μικραίνει την ροή" ή θα την αποδυναμώσει, αφού θα χρειάζεται και περισσότερος χρόνος  για κάθε προσπάθεια παράνομης εισόδου , αλλά και μέσω καμερων θα μπορεί να αποδεικνύεται η είσοδος λαθρομεταναστών από τα κοινά μας σύνορα με Τουρκία, οπότε θα αναγκάζεται αυτόματα η Τουρκία να τηρεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, κάτι που μέχρι τώρα γενικά αμφισβητεί. 

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει νέα εστία έντασης για την Ελλάδα με Τουρκία, αλλά δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση από παρόμοια μέτρα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΥΖΑ καλά θα κάνουν να ρίξουν τους τόνους γιατί στην παρούσα φάση που η Ελλάδα βουλιάζει, δεν μπορούμε να το παίζουμε τουρίστες ακτιβιστές και ψευτοεπαναστάτες.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ επωνύμως είπε...

Δημοσίευση σχολίων από το Facebook

Christos Prassas: το 1964 λαθρομεταναστης ηρθα στην Γερμανια ευτυχως δεν υπηρχαν συρματοπλεγματα.

Georgios Papadopoulos: Σου στέλνω ένα σχόλιο που έλαβα. Δες και αυτή την διάσταση.Το τείχος αυτό στον Έβρο από σύρμα και θερμικές κάμερες σίγουρα δεν φιλοδοξεί να σταματήσει την λαθρομετανάστευση, αλλά είναι ένα βοηθητικό μέτρο που θα "μικραίνει την ροή" ή θα την... αποδυναμώσει, αφού θα χρειάζεται και περισσότερος χρόνος για κάθε προσπάθεια παράνομης εισόδου , αλλά και μέσω καμερων θα μπορεί να αποδεικνύεται η είσοδος λαθρομεταναστών από τα κοινά μας σύνορα με Τουρκία, οπότε θα αναγκάζεται αυτόματα η Τουρκία να τηρεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, κάτι που μέχρι τώρα γενικά αμφισβητεί. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει νέα εστία έντασης για την Ελλάδα με Τουρκία, αλλά δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση από παρόμοια μέτρα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΚΚΕ και ΣΥΡΥΖΑ καλά θα κάνουν να ρίξουν τους τόνους γιατί στην παρούσα φάση που η Ελλάδα βουλιάζει, δεν μπορούμε να το παίζουμε τουρίστες ακτιβιστές και ψευτοεπαναστάτες. Αρχέλαος

Christos Prassas: Υπαρχουν αλλοι τροποι να σταματηση η μεταναστευση πχ, να λειτουργησει το κρατος, βλεπε Γερμανια καθε νομαρχια επρεπε να αναλαβει ενα συγεκριμενο αριθμο πολιτικων προσφυγων η Ε.Ε διαθετη συγκεκριμενα ποσα για αυτον τον σκοπο και οσοι πραγματικα δικαιουνται ασυλο το παιρνουν οι υπολοιποι απελασονται. Η ελλαδα παιρνει χρηματα απο την Ε.Ε για τον σκοπο αυτον ακομη και για τουσ ελληνοποντιων αλλα τα χρηματα αυτα τα σπαταλαει αλλου.

Georgios Papadopoulos: Χρήστο ωραία όλα αυτά. Στα σύνορα τι κάνεις; Τα φιλάς ή λες ελάτε ελεύθερα. Και βέβαια εδώ δεν πρόκειται για Τούρκους πρόσφυγες. Όλοι αυτοί πρώτα πάνε στην Τουρκία. Αυτή πρέπει να εξετάσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το αίτημα ασύλου. Η Ελλάδα υποχρεούται να τους επιστρέψει στην Τουρκία μόλις τους συλλάβει ή παραδοθούν. Το ίδιο κάνει η Γερμανία και όλες οι υπόλοιπες χώρες. Τους επιστρέφει στις χώρες που πρωτομπήκαν όταν φύγαν από την πατρίδα τους. Γι αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κλπ.
Το αν σπαταλά τα χρήματα η Ελλάδα αλλού, εγώ δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω καλά, είναι ότι όταν ένας φεύγει από την χώρα του υποχρεούται να εξετάσει την περίπτωση ασύλου η χώρα στην οποία πρωτοπήγε. Και στην περίπτωσή μας είναι η Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει από τις όποιες χρηματοδοτήσεις της ΕΟΚ. Η Τουρκία οφείλει να τους συνδράμει και παρέχει όλα όσα από του διεθνείς οργανισμούς υποχρεούται και όχι να κλείνει τα μάτια και να τους οδηγεί στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Υπάρχουν ξέρεις και οι αντικειμενικές δυνατότητες των χωρών.

Αρχέλαος είπε...

ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Συρματοπλέγματα σε άλλες χώρες

Οι διαχωριστικοί φράχτες δεν είναι... ελληνική πατέντα καθώς τους έχουν χρησιμοποιήσει στις ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, στην Ισπανία καθώς και στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου.

Οι ισπανικές αρχές κατασκεύασαν φράκτες στην αφρικανική ακτή που διαχωρίζουν τις ισπανικές πόλεις Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο. Πρόκειται για διπλά συρματοπλέγματα με φυλάκια και περιπολίες, ενώ έχουν τοποθετηθεί υπόγεια καλώδια και αισθητήρες με προβολείς και ηχεία που μπαίνουν σε λειτουργία όταν εμφανίζονται παράνομοι μετανάστες. Το 2005 σημειώθηκε αιματοχυσία όταν μετανάστες μπήκαν στους δύο ισπανικούς φράκτες. Πολλοί βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών από Ισπανούς και Μαροκινούς στρατιώτες και υπήρξαν δεκάδες θύματα.

Φράκτης έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια στα σύνορα Αριζόνας - Μεξικού, αλλά οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να περνούν κατά χιλιάδες. Εχουν σημειωθεί κι εκεί σοβαρά επεισόδια με πρόσφατο το θάνατο 17χρονου που επιχείρησε να ανέβει στο συρματόπλεγμα και πυροβολήθηκε από συνοριοφύλακες. Ανάλογος φράκτης έχει στηθεί και στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου χωρίς, όμως, ικανοποιητικά αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ