9/8/12

Σμιτ: «Χίτλερ και Άουσβιτς δεν αφήνουν τη Γερμανία να ηγηθεί της Ευρώπης»

“Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προσωπικότητα τέτοιου κύρους που να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση” και “Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας της, και αυτό γιατί δεν έχει έρθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει”, εκτίμησε ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουτ Σμιτ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
Απλός, καθαρός, μεστός, ερμηνευτικός και χωρίς προκαταλήψεις λόγος ενός πολιτικού, που άσχετα πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, μπορεί κανείς άνετα να τον τοποθετήσει στο κάδρο των μεγάλων ηγετών της Ευρώπης, που δυστυχώς σήμερα λείπουν. Ειδικά η αναφορά χωρίς συμπλέγματα, στις ενοχές του παρελθόντος, ας ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους κάθε είδους δικούς μας υπερπατριώτες, μήπως και τους βοηθήσει να απεμπλακούν από εύκολες ερμηνείες ενός πολύπλοκου παγκόσμιου προβλήματος και σενάρια συνωμοσίας! (Γ.Π.)


Ολόκληρο το άρθρο

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προσωπικότητα τέτοιου κύρους που να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», εκτιμά ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας.
 
Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας της, και αυτό γιατί δεν έχει έρθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει, εκτίμησε χθες βράδυ ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουτ Σμιτ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους απόμαχους πολιτικούς στη χώρα του.
Μιλώντας στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στη δημόσια τηλεόραση, ο Σμιτ δεν απέλειψε να επικρίνει τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ και την έλλειψη οράματος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.
Η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μια συνολική θεώρηση της καμιάς εικοσαριάς προβλημάτων που ενσκήπτουν. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μια προσωπικότητα τέτοιου κύρους», εκτιμά ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος διεύθυνε τη χώρα του από το 1974 έως το 1982.
Κατά τον ίδιο, οι υπεσχημένες από χρόνια μεταρρυθμίσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές ουδέποτε ετέθησαν σε ισχύ διότι η Ευρώπη «δεν έχει την ενέργεια να αλλάξει πραγματικά τα πράγματα».
Ο ιστορικός ηγέτης καυτηρίασε επίσης την νυν καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία «δεν είναι μια γεννημένη Ευρωπαία», αντίθετα με τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - σύμφωνα πάντα με τον Σμιτ.
«Αυτή ναι μεν έχει μια συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχεις) μια συνολική εικόνα είναι ένα άλλο πράγμα», σχολίασε ο Σμιτ, απηχώντας την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό Τύπο η Μέρκελ.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης υπέρ της ιδέας της αμοιβαιοποίησης ενός τμήματος του ευρωπαϊκού χρέους, συμφωνώντας με τη θέση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζοντας ωστόσο τη γνώμη πως η αποδοχή της Ελλάδος στο ευρώ υπήρξε μέγα σφάλμα. «Ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα, όμως το διαπράξαμε και τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε σχετικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8.8.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: