13/12/13

Η ευθύνη

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΑΜΕΛΗ

Η νόθα πολιτική απεικόνιση του συστήματος εξουσίας στη χώρα οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Το θεσμικό πολιτικό προσωπικό, παρά το μέγεθος της κρίσης, εξακολουθεί να ετεροπροσδιορίζεται και να ασκεί την πολιτική ως μανιέρα, πολλές φορές χαμένο μέσα στην επαγγελματική του διαστροφή να θεωρεί το δικό του βολονταρισμό ως νομοτέλεια.
Φαίνεται να επιλέγει είτε τη μοναδικότητα της αλήθειας (και να τη χαρακτηρίζει μονόδρομο) είτε την αποκλειστικότητα της κατοχής των εργαλείων της αλλαγής (και να τη βαφτίζει ανατροπή).

Το κάθε πρόσωπο που περικλείει το παζλ της εξουσίας (δοτό ή εκλεγμένο - αδιάφορο) κινείται -δυστυχώς για τους πολίτες- στους ρυθμούς μιας σύγχρονης εκδοχής των προτύπων που μας κληρονόμησε ο μεγάλος μας Αλεξανδρινός «……φρονώ πως είμαι στα γεμάτα ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα, την προσφιλή πατρίδα μου Συρία…».
Και όσον αφορά τους εξ αυτών των πολιτικών -ανδρών και γυναικών- συντηρητικούς, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο πρωτόγονος κοτζαμπασισμός της αρχικής πολιτικής τους μήτρας -ένα είδος πολιτικού DNA- τους οδηγεί στην αλαζονεία του «ενδεδειγμένου».
Αλλά από αυτούς της πολύχρωμης Αριστεράς (Κεντροαριστεράς - σοσιαλδημοκρατικής - μετα-Αριστεράς - νέας - ριζοσπαστικής, κ.λπ.) περιμένεις να έχουν διαγνώσει τη βεβαιότητα της λαϊκής ετυμηγορίας, ότι «…. Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο…», όταν σιωπούν ή αρνούνται τις αρχές τους και όταν επιδίδονται σε κινήσεις κορυφής, σε δανεισμούς ενδυμασίας, σε απόκρυψη προθέσεων, σε αντιφατικές και ανιστόρητες επιλογές.
Η καθ΄ ημάς -μη δογματική- Αριστερά (που έχει μέρος της ευθύνης, καθώς -πλην εξαιρέσεων- δεν έχει οραματιστεί επαρκώς) πρέπει να έχει το θάρρος να αναλάβει άμεσα και επιτακτικά την τεράστια ηθική ευθύνη της πολιτικής της ανασύστασης, για να δείξει στους ανθρώπους ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα και ότι είναι αξιόπιστη δύναμη αλλαγής, με συστηματικές πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση όλων των κινήσεων και δυνάμεων στον ευρύτερο δημοκρατικό, σοσιαλιστικό χώρο, με μόνο στόχο την ανασύσταση της παράταξης στη βάση μιας προοδευτικής, ανορθωτικής στρατηγικής.
Τώρα!
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: