6/5/14

Θεσσαλονίκη: "Οι γκριζομάλληδες" στην υπηρεσία Ελλήνων συνταξιούχων του γερμανικού δημοσίου αλλά και νέων από την Ελλάδα που μεταβαίνουν στη Γερμανία



Σύνταξη από το γερμανικό δημόσιο ύστερα από δεκάδες χρόνια εργασίας έχουν λάβει χιλιάδες Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία και μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου επέστρεψαν στην Ελλάδα. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι χάνουν παροχές και απολαβές που δικαιούνται καθώς, λόγω απόστασης ή αλλαγής της νομοθεσίας, δεν ενημερώνονται επαρκώς για τα νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ζουν μόνιμα 100.000 Έλληνες αλλά και Γερμανοί που συνταξιοδοτήθηκαν από τη Γερμανία! Την ίδια στιγμή, πολλοί νέοι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία πέφτουν συχνά θύματα επιτηδείων, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και προετοιμασίας. 


     Λύσεις στα προβλήματα αυτά και σε πολλά ακόμη επιδιώκουν να δώσουν οι “γκριζομάλληδες”, όρος που χρησιμοποιεί ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος για να περιγράψει στα ελληνικά τους “Hellenic Silverstars”. Πρόκειται για ένα σωματείο που δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου από ανθρώπους που έζησαν τη μισή τους ζωή στην Ελλάδα και τη μισή στη Γερμανία, επέστρεψαν στην πατρίδα και αποφάσισαν να βοηθήσουν, με την εμπειρία τους, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

     Την κατάσταση που επικρατεί και τους στόχους των “γκριζομάλληδων” παρουσιάζει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του σωματείου, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης, διαμένει στην Ελλάδα και επισκέπτεται συχνά τη Γερμανία. Τα ταξίδια αυτά είναι, άλλωστε, απαραίτητα για εκείνον καθώς το ένα από τα δυο του παιδιά βρίσκεται στη Γερμανία και το άλλο στην Ελλάδα...

     “Η πρώτη μετανάστευση Ελλήνων στη Γερμανία έγινε το 1960. Εγώ ανήκω στη γενιά της δεύτερης μετανάστευσης που ξεκίνησε το 1980. Τότε, με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν ευνοϊκότερες οι συνθήκες ελεύθερης διακίνησης των πολιτών και ήταν ευκολότερη η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Εγώ, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ελλάδα στον κλάδο των οικονομικών, ταξίδεψα στο Βερολίνο, όπου έκανα επέκταση του διπλώματός μου με επιπρόσθετες σπουδές στο εργατικό και ασφαλιστικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο της πόλης. Στις προθέσεις μου ήταν να επιστρέψω στην Ελλάδα για να βρω δουλειά, όμως “σκάλωσα” στη Στουτγκάρδη, όπου εργάστηκα αρχικά ως εργατικός ακόλουθος στο προξενείο και στη συνέχεια ασχολήθηκα με την ένταξη των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, εργαζόμενος σε ένα γερμανικό ίδρυμα” σημειώνει ο ίδιος.

     Για την επιστροφή του στην Ελλάδα αναφέρει ότι έπειτα από μια συμφωνία που έκανε με το ίδρυμα στο οποίο εργαζόταν, εντάχθηκε σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς το 2011 και έκτοτε περνά ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου του στην Ελλάδα κι ένα μικρό στη Γερμανία. “Δεν έχω χάσει τις ρίζες και τους δεσμούς μου, που είναι διπλοί, μετά από 35 χρόνια διαμονής στη Γερμανία. Άλλωστε, το ένα μου παιδί βρίσκεται στη μία χώρα και το άλλο στην άλλη” σημειώνει και διευκρινίζει ότι και τα δύο έχουν διατηρήσει την ελληνική γλώσσα, αγαπούν την Ελλάδα, τη θεωρούν πατρίδα. Ωστόσο, η επιλογή του καθενός ήταν συνειδητή καθώς, όπως λέει, “είναι και οι δύο κοσμοπολίτες και θεωρούν ότι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο”.

     Σε ό,τι αφορά τους “Hellenic Silverstars”, στους οποίους ανήκει, ο πρώτος “πυρήνας” τους δημιουργήθηκε στην Ασπροβάλτα της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα ζουν περίπου τριακόσιοι συνταξιούχοι εκ Γερμανίας, Έλληνες και Γερμανοί. Η αρχή έγινε με τα πρώτα τριάντα άτομα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν το σύλλογο με σκοπό να προσφέρουν την εμπειρία τους σε όσους τη χρειάζονται. “Έτσι έγινε ο Σύλλογος που σήμερα πλησιάζει τα 100 μέλη και φιλοδοξεί να διευρυνθεί δεδομένου ότι σε όλη την Ελλάδα σήμερα ζουν μόνιμα περίπου εκατό χιλιάδες συνταξιούχοι” σχολιάζει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης για όλη την Ελλάδα, Χρήστος Λαζαρίδης.



Οι προτεραιότητες των “Hellenic Silverstars”

  Βασική προτεραιότητα των “Hellenic Silverstars”, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι η παροχή συμβουλευτικής σε Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία, συνταξιοδοτήθηκαν από αυτήν και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Αυτό κάνει ο ίδιος, άλλωστε, εδώ και καιρό καθώς προσφέρει εθελοντικά τις γνώσεις του σε Έλληνες παλιννοστούντες εκ Γερμανίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας σχετικής υπηρεσίας που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. “Εκεί ασχολούμαστε με την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει γραφειοκρατικές και δικαστικές διαδικασίες με το γερμανικό δημόσιο σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα” σημειώνει.

     Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι κάθε χρόνο οι δικαιούχοι Έλληνες συνταξιούχοι χάνουν παροχές σε χρήμα, προνόμια και οφέλη λόγω έλλειψης γνώσης των δικαιωμάτων τους και μη κατάθεσης των απαραίτητων αιτήσεων για τη διεκδίκησή τους.

     Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης του εν λόγω κοινού ξεκινά αυτή την εβδομάδα με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 7ης Μαϊου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, παρουσία εκπροσώπου του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει ενημέρωση για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές εξελίξεις στο γερμανικό δίκαιο συντάξεων, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για το δίκαιο συνταξιοδότησης, παρουσίαση των συλλόγων “Hellenic Silverstars” και των “Ελλήνων Μεταναστών και Ομογενών από τη Γερμανία” και διάλογος για την εθελοντική προσφορά και την ανάπτυξη κοινών δράσεων των συλλόγων στην Ελλάδα.



     Επόμενος στόχος η υποστήριξη νέων που μεταναστεύουν σήμερα στη Γερμανία

     Μιλώντας για την τρίτη γενιά των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζει ότι σήμερα πολλοί νέοι και νέες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν χωρίς καν να ερευνήσουν τη χώρα που πηγαίνουν. “Δεν μπορείς να πας κάπου με μια βαλίτσα χωρίς να ξέρεις τι σε περιμένει εκεί. Άνθρωποι που το κάνουν αυτό γίνονται συνήθως έρμαια εκμετάλλευσης λόγω έλλειψης πληροφόρησης. Θα πρέπει ο καθένας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, να γνωρίζει τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα όπου θέλει να μεταβεί, να έχει φροντίσει να μάθει τη γλώσσα και να προγραμματίζει την εγκατάστασή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτό το πεδίο μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες νέους διοργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ της Γερμανίας” τονίζει.

     Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες νέοι στη Γερμανία, απαντά ότι με βάση την πληροφόρηση που έχει από την ομοσπονδία των Ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας, λιγότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν άτομα με υψηλή εξειδίκευση, γνώση της γλώσσας και εξοικείωση με διαδικτυακές διαδικασίες αναζήτησης εργασίας. Αντίθετα όταν ήδη ταξιδεύει κάποιος για να εγκατασταθεί στη Γερμανία χωρίς να γνωρίζει αν το επάγγελμά του έχει ζήτηση, τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. “Ηδη η μετανάστευση στην αρχή έχει πάντα προβλήματα προσαρμογής. Δεν πάει κανείς σε ξένη χώρα για τουρισμό αλλά για να επιβιώσει και η πρώτη δυσκολία είναι η προσαρμογή. Γι αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η σωστή προετοιμασία από τον ελλαδικό χώρο” προσθέτει.

     Σημειώνεται ότι στους απώτερους στόχους των “Hellenic Silverstars” συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, η προώθηση της δυαδικής επαγγελματικής κατάρτισης ως εναλλακτική μορφή προς την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, η υποστήριξη της ελληνογερμανικής συνέλευσης, η συνδρομή στην ενημέρωση των πολιτών για ένα αποτελεσματικότερο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η διοργάνωση εκδηλώσεων για νέους και για θέματα κοινωνικής πολιτικής και η προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ελληνική παράδοση. 

ΠΗΓΗ:  ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: