31/12/14

Και μετά τις εκλογές… νέες εκλογές;

Του Κώστα Συμεωνίδη

Έναν ιδιαίτερα σκληρό προεκλογικό αγώνα εξαιτίας του πολωμένου πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα αναμένει ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν Χάιντς Γιούργκεν Αξτ.
Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο γερμανός αναλυτής: «Από τη μία έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει δείξει στην Ελλάδα το φως στην άκρη του τούνελ. Από την άλλη έχουμε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης που λέει ακριβώς τα αντίθετα, ο οποίος θέλει να επαναλάβει πολιτικές του παρελθόντος, κυρίως στο πεδίο των κοινωνικών παροχών».
Πρόκειται, όπως σημειώνει, για πολιτικές που έχουν ασκηθεί στο παρελθόν από την ελληνική πολιτική ηγεσία και οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα, εν μέρει, σε αδιέξοδα.

Ξεκινά η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ πάντως δεν είναι βέβαιος εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, παρότι συνεχίζει να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις:
«Αφενός οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το τι μπορεί να συμβεί πραγματικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία. Εκτιμώ ότι ο μέσος Έλληνας δεν πιστεύει τα όσα υπόσχεται. Αφετέρου η κατάσταση για τον Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς ο κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε πτωτική πορεία, χωρίς να αποκλείεται ότι τα ποσοστά του θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Άλλα κόμματα προσφέρονται ελάχιστα ως δυνητικοί εταίροι. Έτσι, δεν αποκλείεται οι εκλογές αυτές να οδηγήσουν και σε νέες εκλογές».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να υπάρξει μια επανάληψη πολιτικών φαινομένων της δεκαετίας του 1980, όταν αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ:

«Τότε το ΠΑΣΟΚ έδωσε τεράστιες προεκλογικές υποσχέσεις στον μέσο πολίτη, χρειάστηκε όμως 10 περίπου χρόνια για να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση και να εισέλθει, τρόπον τινά, στο δρόμο της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει η πολυτέλεια άλλων 10 ετών. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Ο έλληνας ψηφοφόρος θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσει πώς θέλει να είναι το μέλλον του στη χώρα του».

"Εκτιμώ ότι ο μέσος Έλληνας δεν πιστεύει τα όσα υπόσχεται", λέει ο Χ. Γ. Αξτ


«Φαινομενική» ηρεμία στην Ευρώπη

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται να παρακολουθήσουν και αυτή την αναμέτρηση στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι. Από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικό, χωρίς όμως να λείπουν και οι προειδοποιήσεις.
«Η πολιτική οφείλει να επιδεικνύει ψυχραιμία γιατί το ζητούμενο είναι να ηρεμήσουν οι αγορές και να σταλεί το μήνυμα ότι ακόμη και ενδεχόμενες πολιτικές ανατροπές στην Ελλάδα δεν θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης. Βαθιά μέσα τους όμως οι πολιτικοί είναι κάθε άλλο παρά ήρεμοι καθώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Πιστεύω όμως ότι στο μεταξύ η ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι το 2010, όταν υπήρξε το πρώτο πακέτο διάσωσης. Στο μεταξύ υπάρχουν πολλά εργαλεία για να αποτρέψουν ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης. Ο κίνδυνος αυτός έχει μειωθεί και αυτό έχει καθησυχάσει σε σημαντικό βαθμό την ευρωζώνη, σε καμία περίπτωση όμως στο βαθμό που θέλει να δείχνει η πολιτική».
Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: