3/7/23

Όταν η Γαλλία φλέγεται!

"Τι μπορεί να ελπίζει ένας νέος, που γεννιέται σε μια γειτονιά χωρίς ψυχή, που ζει σ΄ ένα κτίριο άσχημο περιτριγυρισμένο από πολλές ασχήμιες, από γκρίζους τοίχους, σ΄ ένα γκρίζο τοπίο για μια γκρίζα ζωή, έχοντας ολόγυρά του μια κοινωνία που προτιμάει να αποστρέφει το βλέμμα και δεν παρεμβαίνει παρά μόνον όταν πρόκειται να θυμώσει, να απαγορεύσει;"

Φρανσουά Μιτεράν.
                                                          ***
 Τις μέρες αυτές παρακολουθούμε σε πολλές πόλεις της Γαλλίας χιλιάδες αγανακτησμένους νέους, αναρχικούς, αντιεξουσιαστές και ταραξίες σε μια μαζική εξέγερση με εκτεταμένες καταστροφές. Δεν καίγονται μόνο κάδοι σκουπιδιών, αλλά αυτοκίνητα, μαγαζιά και δημόσια κτίρια. Οι πολίτες διακατέχονται από δικαιολογημένο φόβο.

Η κοινωνική αυτή έκρηξη όμως δεν ήλθε τυχαία. Η εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου νεαρού από έναν αστυνομικό, ήταν απλά η αφορμή. Όσοι αποδίδουν την εξέγερση των νέων σε ξένες σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται την "ευημερία" της Γαλλίας και της Ευρώπης ή προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ιστορία με αστυνομικό τρόπο, όχι απλά δεν κατάλαβαν τίποτε, αλλά θα συνεχίσουν να εκπλίσσονται από την με κάθε ευκαιρία επανάληψη του φαινομένου. 

Η εξέγερση των νέων, είναι έκφραση μιας τεράστιας συσσωρευμένης δυσαρέσκειας και οργής  εξαιτίας της ανέχειας, της έλλειψης ευκαιριών, της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής. Το αβέβαιο μέλλον υποκρύπτει και την ελπίδα του καλύτερου. Για την νέα γενιά το μέλλον δεν είναι αβέβαιο, είναι σίγουρο. Θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους και άρα χωρίς ελπίδα. Χωρίς ελπίδα την στιγμή που εκατομμύρια αλλάζουν χέρια χωρίς κανείς να νοιαζεται. Η κοινωνία αλληλεγγύης δεν υπάρχει πια, αντικαταστάθηκε εδώ και χρόνια από την κοινωνία των δύο τρίτων. Οι νέοι δεν βρίσκουν κανένα λόγο να υπερασπιστούν και διαφυλάξουν κάτι που ουσιαστικά, ούτε τους ανήκει, ούτε για την κατάντια του ευθύνονται.

Κανείς δεν μπορεί να συμφωνει με τις εκτεταμένες καταστροφες και την λεηλασία καταστημάτων. Μια τέτοια τακτική είναι αδιέξοδη, δεν παρέχει κανέναν συμβολισμό, δύσκολα διακρίνεται από τακτικές προβοκάτσιας και οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυξάνει τον φόβο και συντηρικοποιεί ακόμη περισσότερο τις κοινωνίες. 

Η Λεπέν σίγουρα θα τρίβει τα χέρια της.

#Γαλλία 
#Εξέγερση

Δεν υπάρχουν σχόλια: