Πενήντα επτά χρόνια μετά τον Μάη του ’68, η εικόνα των φοιτητών και εργατών στους δρόμους του Παρισιού εξακολουθεί να ασκεί μια παράξενη γοητεία. Ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες στιγμές του 20ού αιώνα όπου η πολιτική συνάντησε τη φαντασία, την ελευθερία, την αμφισβήτηση και την επιθυμία για μια ριζική αλλαγή.
Συνθήματα όπως «Να είστε ρεαλιστές, απαιτήστε το αδύνατο» και «Η φαντασία στην εξουσία» δεν ήταν απλώς λέξεις σε τοίχους – ήταν η συμπυκνωμένη έκφραση ενός κόσμου που έβραζε, που ήθελε να σπάσει τα δεσμά της αυθεντίας, της ιεραρχίας, του συμβιβασμού.
Και όμως, η ιστορία δεν γράφεται μόνο με κορυφώσεις. Οι πρωτεργάτες εκείνης της εξέγερσης – από τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ μέχρι τον Αντρέ Γκλυκσμάν – ακολούθησαν πολύ διαφορετικές πορείες. Άλλοι ενσωματώθηκαν πλήρως στο πολιτικό ή ακαδημαϊκό κατεστημένο, άλλοι μετατοπίστηκαν ιδεολογικά, ακόμη και προς τη συντηρητική πλευρά. Μερικοί κράτησαν το νήμα του ριζοσπαστισμού, συχνά στο περιθώριο.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα προδοσία – είναι όμως ένδειξη της δυσκολίας να παραμείνει ζωντανό ένα όραμα, όταν η φαντασία δεν βρίσκει δομές να την υποστηρίξουν. Ο Μάης του ’68, επομένως, μας προκαλεί και σήμερα:
Πώς κρατάμε ζωντανή την επιθυμία για αλλαγή; Πώς αποφεύγουμε τη φθορά της προσαρμογής;
Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται, οι δημοκρατικοί θεσμοί απειλούνται και οι νέοι παλεύουν με υπαρξιακά και οικονομικά αδιέξοδα, η παρακαταθήκη του Μάη του ’68 δεν ανήκει μόνο στο χθες. Είναι εργαλείο αυτοκριτικής, πηγή έμπνευσης και προειδοποίηση μαζί.
⸻
Πηγές
.Αλέξης Πολίτης, Ο Μάης του ’68 και η Ελλάδα, Εκδόσεις Πόλις
. Ελευθεροτυπία (αρχείο): «Ο Μάης του ’68 και οι Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι»
. Νίκος Μπίστης, Μάης του ’68: Το ανεκπλήρωτο όραμα (άρθρο)
. Αφιέρωμα της ΕΡΤ: Μάης του ’68 – Ντοκουμέντα & συνεντεύξεις
. TVXS.gr: «Μάης ’68 – Τι απέγιναν οι επαναστάτες;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου