24/7/23

Καίγεται η Ρόδος


Μανώλης Χριστοδουλάκης


Η Ρόδος καίγεται για 6η συνεχόμενη μέρα. Σπίτια, περιουσίες, τεράστιες δασικές εκτάσεις, φυσικός πλούτος και μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Περιβαλλοντική, οικονομική, πλήγμα στο τουριστικό μας προϊόν, γροθιά για ακόμα μια φορά στην βασική στοχοθεσία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών του.


Ούτε θα καταστροφολογούμε, αλλά ούτε θα ξανακάνουμε την κουβέντα ξανά διαχειριστική. Πέραν της πρόληψης και της ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας, υπάρχει και το αυτονόητο. Ότι δεν μπορεί οι φωτιές να σβήνουν απλώς στην θάλασσα.

Και κυρίως, ότι ο πήχης μιας σύγχρονης πολιτείας δεν μπορεί να μπαίνει διαρκώς με σημείο αναφοράς μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.

Το περιβάλλον, το σπίτι μας, η περιουσία μας, είναι και αυτά μέρος της αυτονόητης αξιοπρέπειας που δικαιούται ο πολίτης.


Αυτά, την ημέρα που συμπληρώνονται 5 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι. Με τις σκέψεις στους 102 χαμένους συμπολίτες μας, με την ελπίδα να μάθουμε από τα λάθη μας και σίγουρα με τη βούληση να εισφέρουμε σε αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: