18/6/12

Η παραλίγο νίκη

Η 11η Μαΐου 1958 αποτελεί ορόσημο για τη μεταπολεμική ελληνική Αριστερά και δικαίως. Η ΕΔΑ πέτυχε ποσοστό 25% και ανέλαβε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Ομως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε τον πειρασμό. Από την 6η Μαΐου και έπειτα διεκδικεί για το κόμμα του τον ιστορικό παραλληλισμό και τη σύγκριση με την ΕΔΑ.

Χθες το βράδυ, πανηγυρίζοντας στα Προπύλαια για το 27% του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του μίλησε για «παραλίγο νίκη» και απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο που είχε ζήσει τη νίκη της ΕΔΑ, μίλησε για ιστορική ευκαιρία που μόνο άλλη μία φορά εμφανίστηκε στην ελληνική ιστορία (με την ΕΔΑ του '58).
Ισως αποτελεί λεπτομέρεια για τον Τσίπρα ότι η ΕΔΑ δεν «έκλεψε» από όμορους πολιτικούς χώρους υιοθετώντας ακόμη και συνθήματά τους. Και, κυρίως, ότι κατάφερε μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες πιέσεων και διώξεων κάθε φύσεως να δημιουργήσει ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα που βρισκόταν σε αντιπαράθεση με το πανίσχυρο και αυταρχικό μετεμφυλιακό πλέγμα εξουσίας.
Επίσης, ξέχασε να θυμηθεί ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει ζήσει μια άλλη ιστορική στιγμή, που δεν ήταν «παραλίγο νίκη» αλλά θρίαμβος: το 48% που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 1981, σηματοδοτώντας την οριστική εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Μπορεί να το θυμάται ακόμη ο βετεράνος πολιτικός. Άλλωστε, είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ τότε...
της Αριστοτελίας Πελώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: