28/12/12

«Ηθικό καθήκον η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό»

«Υπάρχει ένα ηθικό καθήκον για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων, τονίζει ο Χέλμουτ Σμιτ σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ερμηνεύει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πράξη στήριξης της ελληνικής δημοκρατίας, αφού οι πολίτες της χώρας κατάφεραν να ανατρέψουν μόνοι τους τη στρατιωτική δικτατορία και η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό σήμερα είναι εξίσου αναγκαία όπως τότε». Ο 94χρονος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από την Ευρώπη ηγέτες μεγάλης εμβέλειας όπως ο Τσόρτσιλ και ο Ντε Γκολ, ο Ζακ Ντελόρ ή ο Ρέιμοντ Μπαρ. Όπως επίσης οι Χέλμουτ Σμιτ, Θάτσερ, Μιτεράν, Κολ και Ανδρέας Παπανδρέου, θα συμπλήρωνα εγώ. Ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες που κάλυπταν όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Τον συντηρητικό και προοδευτικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο, πως όσοι από αυτούς βρίσκονται σήμερα εν ζωή διαφωνούν ανοιχτά με την ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική της κυρίας Μέρκελ και Σαρκοζύ μέχρι πρότινος. (ΓΠ)
=><=
Ολόκληρο το άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ (28.12.2012)

=><=

Υπάρχει ένα ηθικό καθήκον για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων, τονίζει ο Χέλμουτ Σμιτ σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ερμηνεύει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πράξη στήριξης της ελληνικής δημοκρατίας, αφού οι πολίτες της χώρας κατάφεραν να ανατρέψουν μόνοι τους τη στρατιωτική δικτατορία.
 «Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όπως τότε», αναφέρει ο 94χρονος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από την Ευρώπη ηγέτες μεγάλης εμβέλειας όπως ο Τσόρτσιλ και ο Ντε Γκολ, ο Ζακ Ντελόρ ή ο Ρέιμοντ Μπαρ.
Μόνο ένα δίδυμο Γερμανίας - Γαλλίας μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης, εκτιμά ο Χέλμουτ Σμιτ, προειδοποιεί όμως τη χώρα του για το ενδεχόμενο να αναλάβει μόνη της αυτό τον ρόλο, καθώς θα φορτωνόταν οποιαδήποτε αποτυχία. Κατά την άποψη του πρώην καγκελαρίου, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, απόδειξη τα υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ισπανία, τα οποία παραμένουν άλυτο πρόβλημα, ενώ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Η μία διάσκεψη μετά την άλλη, καμία λύση όμως ακόμη. Η κ. Μέρκελ κάνει κάθε προσπάθεια να μεταθέσει τη μεγάλη παραγραφή ελληνικών χρεών για τον χρόνο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ισως το πετύχει, δεν είναι όμως σίγουρο», υπογραμμίζει ο Χέλμουτ Σμιτ.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Οι κοινωνικές αναταραχές στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν πλέον αντιγερμανικές διαστάσεις, επισημαίνει εξάλλου ο πρόεδρος του αριστερού γερμανικού Κόμματος Ντι Λίνκε, Μπερντ Ρίξινγκερ, σε συνέντευξή του στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Ντι Τσάιτ». Ο Ρίξινγκερ είχε παρευρεθεί τον Οκτώβριο στα εγκαίνια του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα, όπου διαπίστωσε «πόσο απελπισμένος είναι ο κόσμος. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί έτσι δημιουργείται μια καταστρεπτική δυναμική», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. Εκτίμησε μάλιστα ότι στη Γερμανία πλησιάζει η κρίση έρποντας και σε... δόσεις, δυσκολεύοντας έτσι την οργανωμένη αντίσταση σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: