29/12/12

Η διαβόητη λίστα «Λαγκάρντ»

Α. Βγόντζας
Δε γνωρίζω το περιεχόμενο της λίστας «Λαγκάρντ». Υπάρχουν όμως δύο εκδοχές που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, σχολιάζει ο γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας, αποδεσμεύοντας εύστοχα την ουσία του πραγματικού δημοκρατικού ενδιαφέροντος, από τον συνήθη για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας μας, λαϊκισμό.
Πρώτη εκδοχή: Αν η λίστα δεν περιέχει τρανταχτές εκπλήξεις, τότε κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Γι΄ αυτή την πρόκληση αναταραχής.
Δεύτερη εκδοχή: Η ανάγνωση της λίστας οδηγεί : Από τη μία στην αποκάλυψη προσπαθειών αλλοίωσής της. Από την άλλη να πιθανολογούν τουλάχιστον βρόμικο πολιτικό χρήμα.
Και στη μία και  στην άλλη εκδοχή πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Πολιτικές. Αυτές πρέπει να είναι άμεσες. Και ποινικές. Αυτές θα χρειαστούν το χρόνο τους. (Γ.Π.)
 =><=
Ολόκληρο το σχόλιο από την ιστοσελίδα του Α. Βγόντζα http://www.vgontzas.gr Παρασκευή 28.12.2012

 =><=
Δε γνωρίζω το περιεχόμενο της λίστας ¨Λαγκάρντ¨. Πολλοί διεκδικούν το ρόλο της πηγής των σχετικών ειδήσεων. Αυτοεπονομάζονται έγκυροι. Είναι όμως πολλές οι εκδοχές .. της εγκυρότητάς τους.  Άλλοι διαδίδουν πως η επίσημη λίστα δεν έχει να προσφέρει τίποτα το αξιοσημείωτο στην κοινή γνώμη. Άλλοι όμως επιμένουν ότι η επίσημη λίστα περιέχει εκπλήξεις. Και φυσικά, αμέσως μετά σου κλείνουν και το μάτι. Σαν να έχουμε συνεννοηθεί.
 Επιμένω ότι δεν το γνωρίζω το περιεχόμενο της επίσημης λίστας. Δε με συγκινεί αυτό καθόλου. Ως πολίτης αυτής της χώρας θα απαιτήσω μία σύγχρονη εξιστόρηση όλων των γεγονότων. Και μετά θα προβώ μόνος μου στην αξιολόγησή των.
Επισημαίνω όμως, από την αρχή, την παθογένεια της όλης διαδικασίας . Ποιοι χρησιμοποιούν τους θεσμικούς ρόλους τους για να εντυπώσουν και να εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη. Ποιοι καιροφυλαχτούν. Και ποιοι ετοιμάζονται να επιδοθούν στο συνήθη κανιβαλισμό της δημόσιας ζωής του τόπου μας.
Την πρώτη εκδοχή. Αν η λίστα δεν περιέχει τρανταχτές εκπλήξεις, τότε κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Γι΄ αυτή την πρόκληση αναταραχής.
Τη δεύτερη εκδοχή. Η ανάγνωση της λίστας οδηγεί : Από τη μία στην αποκάλυψη προσπαθειών αλλοίωσής της. Από την άλλη να πιθανολογούν τουλάχιστον βρόμικο πολιτικό χρήμα.
Και στη μία και  στην άλλη εκδοχή πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Πολιτικές. Αυτές πρέπει να είναι άμεσες. Και ποινικές. Αυτές θα χρειαστούν το χρόνο τους.

Νέα Κρήτη, τα Καθημερινά, Παρασκευή 28.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: