21/6/13

Αριστερός σοσιαλδημοκράτης.  

Βερολίνο. Nollendorfplatz- Ιούνιος 1982.
«Μπράβο σας παιδιά. Είμαι και εγώ αριστερός σοσιαλδημοκράτης!» μας είπε έξω από τις φυλακές του Moabit στο Βερολίνο το γεροντάκι, με αυθεντική βερολινέζικη προφορά, θέλοντας προφανώς να δείξει την διαφοροίησή του από την συντηρητική στροφή του κόμματός του, του SPD. Το «μπράβο σας παιδιά» προσδιόριζε το αριστερό, ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Ούτε κουβέντα βέβαια για σοσιαλδημοκρατία.
Θυμήθηκα την ιστορία με αφορμή όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν γύρω μας. Ο Βενιζέλος εγγυάται την συντηρητική πορεία της χώρας μπερδεύοντας προφανώς το δικό του Ζάππειο με τα Σαμαροαντιμνημονιακά Ζάππεια. Ο Ομπάμα επισκέπτεται το Βερολίνο και διαβάζω, πως ελάχιστοι διαδηλωτές, πιθανώς απογοητευμένοι αντιιμπεριαλιστές, διαδηλώνουν ειρηνικά ενάντια στην αμερικάνικη πολιτική. Ελάχιστοι και ειρηνικά. Αναγκαστικά συγκρίνω τις βίαιες αλλά μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Ρέιγκαν τον Ιούνιο του 1982. «Αναθέρμανση» του ψυχρού πολέμου, εγκατάσταση των Πέρσινκ στο κέντρο της Ευρώπης, αποτελούσαν σίγουρες αιτίες μαζικής συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Άλλοι καιροί. Τότε πρωτοεμφανίστηκαν και οι κουκουλοφόροι. Μεταξύ των συλληφθέντων και ένας Έλληνας.

Ο Μηνάς, καλή του ώρα όπου και αν βρίσκεται! Τον επισκέφθηκα μαζί με τον συχωρεμένο τον Γιάννη τον Τσούτη, Γραμματέα τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στις φυλακές του Moabit, που ήταν προφυλακισμένος. Ο δεσμοφύλακας που παρακολουθούσε τη συζήτηση, μας δήλωσε ήδη από την πρώτη κουβέντα, πως θα διακόψει την επίσκεψη αν η συνομιλία μας δεν γίνει στα γερμανικά. Συμμορφούμενοι «στας υποδείξεις», υποσχεθήκαμε του Μηνά, ότι θα επιδιώξουμε, όχι μόνο την μαζική συμπαράσταση της ελληνικής παροικίας, αλλά και κυβερνητική παρέμβαση. Άλλες εποχές τότε και άλλες οι προσδοκίες από το ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, για να μην ισοπεδώνονται όλες οι εποχές. Η αντίδραση ήταν ακαριαία! Κατέφθασε στο Βερολίνο η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Επισκέφθηκε τις αρχές και ζήτησε δημόσια την άμεση αποφυλάκιση του Μηνά. Στην «απορία» των αρχών, «μα συνελήφθη με τους κουκουλοφόρους να πετά πέτρες!», απάντησε όπως ο καθένας θα περίμενε από μια Μελίνα. «Για την ειρήνη στον κόσμο και εγώ θα πετούσα πέτρες». Χαμός στα ΜΜΕ. Έξω από τις φυλακές του Moabit η ελληνική παροικία συμπαραστέκονταν στον Μηνά αλλά και στην Ελληνίδα Υπουργό, που τον επισκεπτόταν. «Μπράβο σας παιδιά. Είμαι και εγώ αριστερός σοσιαλδημοκράτης!» δήλωνε το γεροντάκι εμφανώς υπερήφανο, που ξανασυναντούσε επιτέλους στη δύση της ζωής του, «αυθεντικούς» αριστερούς, ριζοσπάστες σοσιαλιστές. «Λέτε ρε παιδιά μετά από χρόνια, γεροντάκια και εμείς, ως απαγοητευμένοι σοσιαλιστές, να λέμε τα ίδια;» πείραξα την ομήγυρη. Θεωρήθηκε ύβρις! ......Τότε! (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: