13/9/13

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή: Τι δεν κατάλαβες;

Μητέρα στον αγιασμό του σχολείου
Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι» στις 12 Σεπτεμβρίου και όλοι απόρησαν! Περίεργη και ακατανόητη απορία; Αργοπορημένη εγρήγορση για αφύπνιση της κοινωνίας; Θα δούμε! Γεγονός πάντως είναι ότι υπάρχει αρκετή σύγχυση γύρο από το θέμα. Ο φασισμός δεν είναι δυστυχώς ιδιότητα που μπορεί να περιοριστεί μόνο στα μέλη, φίλους, οπαδούς, συμπαθούντες, ψηφοφόρους και άσχετους, ενός κόμματος που έμμεσα ή άμεσα εκφράζει αυτή την ιδεολογία. Το έδαφος είναι πρόσφορο και η κοινωνία "προετοιμάζεται" πυρετωδώς.


Δεν είναι μόνο η βία σωματική και λεκτική που συντελείται καθημερινά και όχι μόνο από εκεί που έτσι και αλλιώς είναι αναμενόμενη, δηλ. τη ΧΑ. Να θυμηθούμε τι συνέβαινε στις παρελάσεις στις εθνικές γιορτές; Να θυμηθούμε τους προπηλακισμούς πολιτικών; Να θυμηθούμε την απαίτηση “αγανακτισμένων” να εγκαταλείψουν πολιτικοί, αίθουσες εκδηλώσεων; Να θυμίσω ότι οι ΝΑΖΙ διώχνανε κατά τον ίδιο τρόπο τους Εβραίους από κινηματογράφους, Θέατρα κλπ; Να θυμίσω την "νομιμοποίηση" της παρανομίας; και ας ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τις δηλώσεις Ρεπούση, όταν στην ουσία αναιρούμε τον πυρήνα της αρχαίας σκέψης, ότι η διεύρυνση της δημοκρατίας συντελείται μέσω της συμμετοχής και της υπακοής στους νόμους. Ναι ακόμη και τους άδικους! Στην άσκηση αυτής της βίας πρωταγωνιστές δεν ήτανε δυστυχώς μόνο Χρυσαυγίτες! Η βία στην ουσία της ποτέ δεν καταδικάστηκε ευθέως και δεν απομονώθηκε! Πάντα υπήρχε μια δικαιολογία και μια αιτία! Κάποιοι συνέβαλαν είτε άμεσα είτε έμμεσα στον εθισμό της κοινωνίας και την αποδοχή της βίας! Μην κάνουμε τους ανήξερους και προ παντός μην αποποιούμαστε των ευθυνών. Όχι όλοι, αλλά όσοι είχαν την δικαιολογία έτοιμη στην άκρη των χειλιών τους. Και αυτοί ήταν πολλοί και μάλιστα στην διπλανή μας πόρτα! Δυστυχώς όχι μόνο άτομα αλλά ακόμη χειρότερα, πολιτικοί φορείς!


Το δεύτερο και επίσης ουσιαστικό είναι ο άκρατος λαϊκισμός. Η ανάπτυξη του φασισμού στηρίζεται στην εκμετάλλευση πραγματικών προβλημάτων του λαού. Περιορίζεται όμως στην περιγραφή, δίνει λαϊκίστικου επιπέδου απαντήσεις, δεν ενδιαφέρεται για λύσεις αλλά για την παραπλάνηση του λαού με στόχο την αναρρίχηση στην εξουσία και δείχνει με το δάκτυλο τους εχθρούς του έθνους ως υπαίτιους των προβλημάτων! (Είπατε κάτι;) Και αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της ΧΑ! “Ο φασισμός γεννιέται, γράφει ο Umberto Eco, όταν κάποιος αρνιέται να ψάξει τις αιτίες και τις σχέσεις που παράγουνε το κακό και προτιμάει ν΄ αρχίσει μια σταυροφορία ενάντια στο Κακό. Επειδή βέβαια το Κακό πρέπει να έχει και κάποιον υποκινητή, να πως γεννιέται το σύνδρομο της Συνωμοσίας”.  
Οι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του φασισμού, Κρίση - Βία - Λαϊκισμός και "Υπαίτιος", συνυπάρχουν! Τι μας εκπλήσσει και τι δεν είναι πλέον κατανοητό; Αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης και συμπεριφοράς, οι προοπτικές της χώρας δε θα είναι καθόλου ευχάριστες! Οι φωτεινές εξαιρέσεις ακόμη και αν δεν "λιθοβοληθούν", δυστυχώς δεν θα επαρκούν! (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: