14/10/15

Απεβίωσε ο Χρήστος Τομαράς, επί χρόνια μέλος του ΣΑΕ

Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Χρήστου Τομαρά. Θα τον θυμάμαι ως ένα ευγενικό και ακούραστο συνάδελφο στο Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο Χρήστος Τομαράς, ιδρυτικό μέλος του ΣΑΕ και επί σειρά ετών Συντονιστής της Περιφέρειας Βόρειας και Νότιας Αμερικής συνέβαλε αποφασιστικά στη συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του ελληνισμού της διασποράς  στις χώρες εγκατάστασης. Οι συνάδελφοι και οι Έλληνες του εξωτερικού θα τον θυμόμαστε πάντα! Ας είναι ελαφρύ το χώμα! Καλό ταξίδι Χρήστο!

Γιώργος Παπαδόπουλος
π. Γραμματέας ΣΑΕ 
.
Αναδημοσίευση από τον Δορυφόρο
.
Ο Τομαράς είναι ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας «Kronos Foods» την οποία αργότερα πούλησε, ενώ τελευταία ασχολήθηκε με επενδύσεις και ήταν μέτοχος διαφόρων εταιρειών. Ιδιαίτερα γνωστός είναι από το έργο του στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) του οποίου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρός και Συντονιστής του για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Για την καλύτερη επιτέλεση της αποστολής του, διέθεσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Ο  Τομαράς υπήρξε,  πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Το 1998 ίδρυσε στο Σικάγο, όπου και διέμενε, το Πανελλήνιο Ίδρυμα Υποτροφιών στο οποίο ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος. Είναι, ακόμα, «Αρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλος της οργάνωσης «Leadership 100», ενώ έχει τιμηθεί από διάφορους αμερικανικούς και ελληνικούς φορείς.

Τομαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ολοκλήρωσε και τη γυμνασιακή του εκ- παίδευση, για δύο δε χρόνια φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), πριν έλθει στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ο πατέρας του, Παύλος, ήταν από τη Μεσσηνία και η μητέρα του, Ευδοκία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Η αδελφή του, ζει στη Ν. Υόρκη, ενώ ο αδελφός του πέθανε το 1995.Πηγή στοιχείων: Εθνικός Κήρυξ, φωτο: εφημερίδα «καλάμι» Αναδημοσίευση από τον "Δορυφόρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: