15/11/13

Σταλινικού τύπου αντιδράσεις δεν αφορούν την αισθητική!

“Σεξιστικό” χαρακτηρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, που αφορούσε το επικοινωνιακό “σόου” που έστησαν στην πύλη του Ραδιομεγάρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή. Αήθη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου χαρακτηρίζουν την αντίδραση τους ΤΑ ΝΕΑ. Επιλεκτικές ευαισθησίες και υπερβολικές αντιδράσεις δείχνουν πως αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την ελευθερία του τύπου και πως επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την αποδεδειγμένη “πατάτα” που κάνανε! Τα δημόσια πρόσωπα αυτοπροσδιοριζόμενα δίνουν άπειρες αφορμές. Τι έπρεπε να μας απασχολούν σήμερα; Τα σκίτσα ή το σόου; Η αριστερά έχασε δυστυχώς το χιούμορ της! Αυτοί είναι ικανοί να καταδικάσουν ακόμη και τον Μποστ για σεξισμό και ρατσιστικά στερεότυπα!
Η συζήτηση και οι αντιδράσεις δεν αφορούν όμως την αισθητική. Αν επρόκειτο περί αυτού θα έπρεπε να υπάρχουν καθημερινές αντιδράσεις για όλες τις αντιαισθητικές εκφράσεις, που δυστυχώς ούτε λίγες, ούτε σπάνιες είναι. Η σταλινικού τύπου αντίδραση στην ελευθερία έκφρασης και κριτικής είναι αυτή που πρέπει να απασχολεί!
Πως κρίνεται μια γελοιογραφία; ως έργο τέχνης; (μόνο;) ή από το κατά πόσο κριτικάρει με επιτυχία ή όχι χιουμοριστικά, ενίοτε και καυστικά ένα γεγονός; Που αρχίζει και που σταματά η ελευθερία της έκφρασης;
Πάντως το “τα μυαλά στα κάγκελα” και “της πουτάνας το κάγκελο” ούτε σεξιστικά, ούτε τυχαία, ούτε δι΄ ασήμαντον αφορμήν βγήκαν από τον θυμόσοφο λαό μας! Κάτι τέτοια τραγικά είχανε υπόψη τους! (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: