28/11/13

Ντέρμπυ με προφυλακτικό.

του Κώστα Γ. Μαμέλη

Το 3-1 ήρθε κι έφυγε ανεπαίσθητα. Τώρα ο ΠΑΟΚ στο μικρό ευρωπαϊκό του δρόμο κι ο Άρης στο φετινό Γολγοθά του.
Κάποτε,όμως, η πόλη είχε το δικό της el classicο. Μέρες πριν, βούιζαν  οι καφενέδες της, οι συνδεσμίτες ετοίμαζαν τα πανώ, ουρές στα εκδοτήρια για το μαγικό χαρτάκι εισόδου, στα περίπτερα οι τίτλοι  Καμπάνη και Μπούζα κονταροχτυπιόντουσαν σε μέγεθος, σε γράμματα και πάθος.

Εποχή του ποδαρόδρομου και των ελπίδων. Τα παόκια  και τα αρειανά, (δια της τότε Κονίτσης) όδευαν θριαμβικά προς την Τούμπα (νωρίς-νωρίς για να δούνε  τα «έφηβα» ως προεόρτιο) και να πυροδοτήσουν τις  συγκρούσεις μιας σιδερένιας άμυνας (Χρηστίδης-Πάλλας-Σεμερτζής-Σπυρίδων) με μια αέρινη επίθεση (Κούδας-Παρίδης-Ασλανίδης),που συγκλόνιζε το χόρτο του Τσαρπανά και μετέτρεπε τη μάχη των «τούρκων» και των «σκουληκιών» σε γιορτή. Η μέθεξη της συμμετοχής οιωνός ζωής άριστος, σα σάλπισμα του Ιγνάτη.
Στην εποχή της κρίσης όλα φτηνά και τα ντέρμπυ-ρουτίνα, χωρίς αύριο.  Ναι, η πόλη παρήκμασε. Το ψευδεπίγραφο ντέρμπυ της, γίνεται με προφυλακτικό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται  για την ηδονή των μαζών. Στα καφενεία δεν γίνονται πια, εντεκάδες, λαϊκά δικαστήρια της ήττας, οδηγίες  στον Γκιούλα Λόραντ και στον Σεβεριάνο Κορέιρα, κριτικές στον Βασσάρα.
Δεν υπάρχουν στοιχήματα σε μπύρες, ψαρούκλες, κεμπάπια. Ούτε καν η δευτεριάτικη καζούρα επιβίωσε, με τα κηδειόχαρτα (τον πολυαγαπημένο μας Άρη κηδεύομεν σήμερον) να μπαίνουν στα αντίπαλα στέκια. (Κι οι «γριές», παραπονεμένες τρίτες, μοναχικές με το σύμβολο- Χατζηπαναγή).
Άλλωστε τι να ξέρουν από αυτά ο Ολίσε κι ο Ουντότζι. Πως να νοιαστούν τα νέα παιδιά που βιώνουν άνεργα χωρίς ορατό μέλλον, τη βγάζουν με στριφτό και καφεδάκι 0,60 στο ντεηλίσιους.
Τι να δονήσει την πόλη που τα σύμβολα κι οι ηγεσίες της δημόσια βάζουν το ήθος εκεί που ξέρουμε, παρατηρούν με οίκτο τον κλειστό Φωκά χωρίς να νοιάζονται για τις πεντακόσιες άνεργες ψυχές που πέταξαν οι ρασοφόροι στο δρόμο, που τυρβάζουν για «πλεονάσματα» όταν σε κάθε γωνιά επαίτες απλώνουν χέρι βοήθειας και στα αστικά τα χνώτα μυρίζουν πείνα και τα κάτω κεφάλια δείχνουν ντροπή; 

Δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο της 27.11.2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: