16/1/15

Τσίπρας: "Οι φόροι πρέπει να πληρώνονται". Σωστά. Αλλά...

Yannis M. Vamvakas

...κρατήστε το αυτό. Το φορολογικό ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του χρέους. Διότι το χρέος προκύπτει από τα ελλείμματα και αυτά από τα μειωμένα έσοδα κυρίως και όχι τόσο από τις δαπάνες, αν αυτές είναι ορθολογικές, δηλαδή δαπάνες αναπαραγωγής της κοινωνίας και της δύναμης της εργασίας και όχι σπατάλες εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων.
Αν δεν φορολογήσεις τον παραγόμενο αλλά και τον συσσωρευμένο πλούτο_ όπως κατέδειξε ο Τομά Πικετύ στο πολύκροτο έργο του που απέσπασε το Νόμπελ Οικονομίας 2014_, τότε το χρέος θα σε πνίξει, όχι εικονικά, αλλά πραγματικά.
Όσο κι αν περικόψεις το χρέος, αυτό θα ξαναφουντώσει, αν δεν επιβάλεις κανόνες περιστολής της συσσώρευσης πλούτου που είναι μεγαλύτερη από την ανάπτυξη.
Άρα, το πραγματικό ζήτημα στη χώρα, είναι η ανάπτυξη, η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη, αναλογική φορολόγησή του. Μόνον έτσι μειώνεται η σχέση Χρέους/ΑΕΠ, δεν απαιτείται _υποχρεωτικά_ η ονομαστική του μείωση και δεν δημιουργείται η διαδικασία αναπαραγωγής του, δηλαδή τα υπέρμετρα ελλείμματα.
Όλα τ άλλα, είναι νάχαμε να λέγαμε. Και τζάμπα μαγκιές προς κατανάλωση περί διαπραγματεύσεων, απ όπου κι αν προέρχονται.
Μόνο αν παρουσιάσεις ένα πρόγραμμα αξιόπιστο, με χρονοδιαγράμματα και ρήτρες, μπορείς να κουβεντιάσεις ίσοις όροις με τους εταίρους σου, και αυτό ισχύει για κάθε συνεταιρισμό, φυσικών προσώπων, εταιριών ή κρατών την σήμερον ημέρα.
Αξιόπιστος γίνεσαι, δε γεννιέσαι. Όπως και αριστερός. Όπως και αριστερός, δεν σημαίνει αυτομάτως, και αξιόπιστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: