23/4/15

Μεσόγειος...ένα υδάτινο νεκροταφείο

της Κατερίνας Αυξεντίου*

Η Μεσόγειος κατάπιε ξανά 700 κακορίζικους. Λίγοι πάνω λίγοι κάτω δεν έχει καμία σημασία. Αν θα τους φάνε τα ψάρια έξω από την Τρίπολη, τη Χίο ή τη Λαμπεντούζα και πάλι δεν έχει σημασία. Δεν πρόκειται για Ευρωπαίους και γι' αυτό τα αίτια δεν θα αναζητηθούν και ως είθισται δεν θα αποδοθούν ευθύνες. Άλλωστε οι μόνοι υπεύθυνοι είναι αυτοί οι ίδιοι που τόλμησαν να ονειρευτούν ότι ίσως μπορέσουν να βρούνε κάτω από τον ευρωπαϊκό ήλιο μια θέση. Όχι για να λιαστούν αλλά για να ζήσουν. Αυτοί όμως "εξαφανίστηκαν" και μαζί με αυτούς οι υπαίτιοι. Όσοι, δηλαδή, έχουν την πολιτική, οικονομική και ηθική ευθύνη, παρήγαγαν τα αίτια γι' αυτό το θλιβερό φαινόμενο και που παραμένουν στο απυρόβλητο.

Ούτε αυτούς τους 700 θα τους αναζητήσει κανείς, καμιά εταιρία δε θα πληρώσει αποζημίωση στους δικούς τους, κανένα περιοδικό δεν θα γράψει πού ζούσαν, πώς ζούσαν και γιατί δεν ζουν πια, κανένας δε θα ζητήσει συγνώμη στους συγγενείς τους. 
Δεν πρόλαβαν να πατήσουν πόδι σε στεριά, ούτε να πνιγούν καλά - καλά και τους λένε λαθρομετανάστες. Έτοιμοι να βάλουν τη ρετσινιά...αφού μέχρι εκεί φτάνει το ανάστημά τους. 
Όσο για σένα Ευρώπη κάνε οικονομία στα περί δημοκρατίας, ανθρωπισμού, περί ευκαιριών και τα συναφή...σε μάθαμε πια, δεν έχεις τσίπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: