9/4/15

ΕΝΑ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟ ΣΤΙΓΜΑ

Photo: Στέφανος Καστρινάκης

«…ανάμεσα στις παρελάσεις και στα τσάμικα η κυβέρνηση ας τιμούσε τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου δίνοντας τέλος σε αυτό το σκάνδαλο!»

 ****
Η υπόθεση δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στη γαλλική «Λε Μοντ», γεγονός από μόνο του ενδεικτικό. Οταν πέθανε ο άνδρας της, το 2008, η 65χρονη Σατιτζέχ Μόλα Σάλι που ζει στην Κομοτηνή κληρονόμησε όλη του την περιουσία με βάση μια διαθήκη που είχε συνταχθεί ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι συγγενείς του μακαρίτη, όμως, απευθύνθηκαν στον μουφτή της πόλης και πέτυχαν την ακύρωση της απόφασης με το σκεπτικό ότι η σαρία απαγορεύει στους μουσουλμάνους να συντάσσουν διαθήκη! Η Σατιτζέχ προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Και το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο έκρινε τον Οκτώβριο του 2013 ότι τα ζητήματα οικογενειακών και κληρονομικών διαφορών για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ρυθμίζονται αποκλειστικά από τον μουφτή, με βάση τη σαρία.

Η 65χρονη γυναίκα είναι πολύ κουρασμένη. Σε όλη της τη ζωή έσκυβε το κεφάλι και δεχόταν τα πάντα. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα κάνει πίσω. Θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν δικαιωθεί, θα απαλλάξει την Ελλάδα - εκείνη, μια ελληνίδα μουσουλμάνα πολίτις - από ένα επονείδιστο στίγμα: να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναθέσει δικαστικά καθήκοντα στους μουφτήδες και η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει για ένα μέρος των πολιτών της την υπεροχή ενός θρησκευτικού νόμου έναντι του εθνικού δικαίου.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι τα παραπάνω προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Οπως επισημαίνει όμως ο Γιάννης Κτιστάκις, διακεκριμένος νομικός και δικηγόρος της Σατιτζέχ, η Συνθήκη δεν μιλά πουθενά για μουφτήδες, ιεροδικεία ή σαρία. Το ελληνικό κράτος έδωσε αυτή την ερμηνεία επειδή θεωρούσε - και προφανώς εξακολουθεί να θεωρεί - ότι με τον τρόπο αυτό θα μειώσει την πολιτική επιρροή της κεμαλικής Τουρκίας στη μουσουλμανική μειονότητα. Ακόμη κι αν αυτό είχε κάποια βάση παλαιότερα, σήμερα προφανώς δεν ισχύει. Στο όνομα ενός γεωπολιτικού μύθου, παραβιάζονται κατάφωρα το ελληνικό Σύνταγμα, οι ευρωπαϊκές συνθήκες και, πάνω απ' όλα, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Κι αν ανάμεσα στις παρελάσεις και στα τσάμικα η κυβέρνηση τιμούσε τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου δίνοντας τέλος σε αυτό το σκάνδαλο;

 
ΠΗΓΗ: Μιχάλης Μητσός-TA NEA-[Διαστάσεις]

Δεν υπάρχουν σχόλια: