29/10/11

Ανθρακωρύχοι έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ στις πρώτες πρωινές ώρες

Το Αφγανιστάν είναι μια απελπιστικά φτωχή χώρα. Πολύ πλούσια όμως σε φυσικούς πόρους. Η εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες και σκληρές συνθήκες. Οι ανθρακωρύχοι έρχονται συνήθως στα ορυχεία της Καμπούλ από τα βόρεια τμήματα της χώρας, μακριά από τις οικογένειές τους με ένα μεροκάματο 10 περίπου δολαρίων. (Γ.Π.)

Πηγή: Φωτο του Αχμάντ Μασούντ / Reuters /Die ZEIT

2 σχόλια:

Anestis Moutafidis είπε...

Διαθέτει πραγματικά αρκετά μεγάλο ορυκτό πλούτο, τον οποίο όμως κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κερδίζει και επεξεργάζεται. Οι ενημερωτικές πηγές αναφέρουν ότι το Αφγανιστάν διαθέτει άνθρακα, πετρέλαιο, αέριο και λαπισλάζουλι, επίσης και ότι εξάγει σε άλλα κράτη διάφορα είδη από γούνες, φρούτα, βαμβάκι, μαλλί, χαλιά και αέριο. Θα μπορούσε σίγουρα να ανέβει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού του, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι εσωτερικές πολεμικές καταστάσεις εντός της χώρας, με τους σουίτες από την μία πλευρά και τους τάλιμπαν από την άλλη. Το Αφγανιστάν απέκτησε την απόλυτη ανεξαρτησία του το 1919, διότι πιο μπροστά ήταν κάτω από την ρώσικη και την αγγλική κατοχή εναλλακτικά. Με την απόκτηση της ανεξαρτησίας ακολούθησαν όμως για μεγάλο διάστημα έντονες και μεγάλες κοινωνικές ανησυχίες και διαμάχες από διάφορες κοινωνικές ομάδες εντός του Αφγανιστάν, οι οποίες έφεραν το αποτέλεσμα για την χώρα,
την εισέλαση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η οποία είχε ως σκοπό να καταπολεμήσει και να περιορίσει τις εσωτερικές κοινωνικές διαμάχες που είχαν επικρατήσει έως τότε μεγάλο διάστημα και έπλητταν και τρομοκρατούσαν τους πολίτες της χώρας. Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε το 1979 την εισβολή της στο Αφγανιστάν, η δε Αμερική υποστήριζε εκείνο το διάστημα τους μουσουλμάνους αντάρτες, τους ονομαζόμενους μουτσαχεντίν, οι οποίοι κατάφεραν και ανέλαβαν το 1992 την εξουσία της χώρας. Ως συνέπεια τούτου διαχωρίστηκε η χώρα σε διάφορες πολιτικές ομάδες, όπου η κάθε μία εξυπηρετούσε διαφορετικά συμφέροντα και καταπολεμούσε για αυτά τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες, υπό μορφής εμφυλίου πολέμου, κατευθυνόμενου από τους λεγόμενους Warlords. Το έτος 1994 επιτίθενται η ομάδα των τάλιμπαν την χώρα, η οποία ήταν κατευθυνόμενοι κατά κύριο μέρος από
το Πακιστάν. Τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πίεση κατά των ακραίων τρομοκρατών που φέρουν το όνομα ταλιμπάν γύρω στο έτος 1999. Το χρονικό διάστημα 2001/2002 πραγματοποιεί η Αμερική με την , δηλαδή μεταξύ άλλων και με την σύμπραξη των μουτσαχεντίν, μία μεγάλη στρατιωτική επίθεση κατά το απάνθρωπο καθεστώς των ταλιμπάν για να το καταστρέψουν κι να φέρουν μία ανατροπή στο κυβερνητικό σύστημα της χώρας. Ο κύριος στόχος της Αμερικής κατά το διάστημα της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετηρίδας για το Αφγανιστάν, ήταν η εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τον Δεκέμβριο του 2001 καθορίστηκε μία προσωρινή κυβέρνηση με τον Χαμίτ Καρσάϊ, όπου και ξεκίνησε η κινητοποίηση του ειρηνικού στρατού των Ενωμένων Εθνών μέσα στην χώρα, γνωστή με την ονομασία ISAF.

Anestis Moutafidis είπε...

Συνέχεια του πρώτου μέρους του άρθρου:

Με αυτήν την ευκαιρία ξεκινάνε μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη και ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Οι πολεμικές διαμάχες όμως μεταξύ των διαφόρων πτερύγων της ISAF και των ταλιμπάν δεν σταματάει σχεδόν ποτέ όλο αυτό το διάστημα, με το αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός θανάσιμα πληγωμένων ανθρώπων, και από την πλευρά των ένοπλων δυνάμεων, αλλά και από την πλευρά του άοπλου πληθυσμού, δηλαδή των πολιτών και των κατοίκων του Αφγανιστάν. Τον Απρίλιο του έτους 2002 επέστρεψε ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, ο Σαχίρ Σάχης. Τον Ιούνιο του 2002 εκλέγεται ο Καρσάϊ ως Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, το έτος 2004 ψηφίζεται το νέο σύνταγμα του κράτους, από το οποίο εκλέγεται και πάλι, αλλά τώρα εντελώς επίσημα και δημοκρατικά πλέον ο Καρσάϊ ως Πρωθυπουργός της χώρας. Η προσωπική μου εκτίμηση για την έως τώρα πορεία του Αφγανιστάν είναι πως η χώρα αυτή κρύβει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και ότι θα μπορούσε να ανεβάσει το βιοτικό της επίπεδο ακόμα και μέχρι στο σημείο που βρίσκεται αυτόν τον καιρό η Περσία, το Πακιστάν, κ.λ.π., εάν είχε την συνεχή υποστήριξη από τα άλλα ανεπτυγμένα κράτη της περιοχής. Δυστυχώς όμως έχει δεχτεί τόσο μεγάλα πλήγματα, όπως και οφείλει να αντισταθεί και σήμερα ακόμα σε πολλές απειλές από εχθρικά κράτη και τρομοκρατικές ομάδες, που η ανάπτυξη και η οικονομική της ανάκαμψη μόνον σε αργούς ρυθμούς θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν είναι σε μεγάλο ποσοστό απόγονοι των Περσών, ανήκουν δηλαδή ως επί το πλείστον στην ινδοευρωπαϊκή φυλή και οφείλουμε να τους κατατάσσουμε στους πιο προοδευτικούς Ασιάτες. Με την σωστή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της,θα μπορούσε η χώρα αυτή να λύσει όλα τα προβλήματά της και να μεγαλουργήσει ακόμα και στους τομείς του εμπορίου και της τεχνολογίας σε μεγάλο βαθμό. Τα συμβάντα των τελευταίων ετών όμως μας οδηγούν κάθε τόσο στην διαπίστωση, πως το Αφγανιστάν ανήκει μάλλον στις χώρες εκείνες, οι οποίες ούτε σταθερούς και πιστούς υποστηρικτές έχουνε, αλλά ούτε και ιδιαίτερα διπλωματικές και φιλικές σχέσεις κατάφεραν να δημιουργήσουν με άλλα κράτη της γεωγραφικής των περιφέρειας, ή ακόμα και με κράτη από άλλα μακρινά σημεία του πλανήτη μας. Είναι κρίμα, γιατί θα του άξιζε του κράτους αυτού να είχε καταφέρει ήδη και τους δύο αυτούς στόχους.