26/11/11

Ο λαός παραμένει στην πλατεία Ταχρίρ

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου διαδηλώνουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ζητώντας να δοθεί άμεσα τέλος στην στρατιωτική κυριαρχία ή να αναβληθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Δευτέρας, προκειμένου να έχει προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας πριν την προσφυγή στις κάλπες. (Γ.Π.) ΦΩΤΟ Stern

1 σχόλιο:

Anestis Moutafidis είπε...

Από ότι αναφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Αίγυπτο κλιμακωτά σε τρεις συνεχόμενες ημερομηνίες. Στις 28 Νοεμβρίου 2011, στις 14 Δεκεμβρίου 2011 και στις 3 Ιανουαρίου 2012 θα εκλεχθούν οι αντιπρόσωποι των εννέα κυβερνητικών περιοχών. Στις 29 Ιανουαρίου 2012 θα ξεκινήσουν οι εκλογές για το δεύτερο σωματείο της Βουλής, της λεγόμενης Schura. Περισσότερα από 50 πολιτικά κόμματα θα λάβουν μέρος στις εκλογές αυτές της Αιγύπτου. Προβλέπεται να λάβουν πολλούς ψήφους . Το κόμμα τους, που φέρει το όνομα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, θα μπορούσε να καταφέρει ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι επίσης κοινό μυστικό, ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα είναι πιο πολύ αποδεχτή ως ομιλητικός συνέταιρος για τους στρατιωτικούς της Αιγύπτου, από ότι αφήνουν να φανεί προς την δημοσιότητα. Η επιθυμία πολλών διαμαρτυρόμενων στο Κάϊρο και σε όλες τις περιοχές της Αιγύπτου να απομακρυνθεί εντελώς ο αιγυπτιακός στρατός από τις πολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά πεπραγμένα της Αιγύπτου στο μέλλον, φαίνεται δυστυχώς να μην είναι πραγματοποιήσιμη. Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως επάνω στο σημείο αυτό σε μία αναπνοή, ότι δεν είναι όλα τα νέα κόμματα τα οποία ιδρύθηκαν για τις προσεχείς εκλογές κατά του αιγυπτιακού στρατού. Υπάρχει ο αισθητός φόβος ανάμεσα στους πολίτες της Αιγύπτου, ότι οι ισλαμιστές της χώρας θα μπορούσαν να λάβουν την κυβερνητική εξουσία στα χέρια τους και αυτό θα σήμαινε ότι το χειρότερο για το αιγυπτιακό κράτος, έπειτα από την μακροχρόνια πολιτική εποχή του Μουμπάρακ. Αυτός ο φόβος είναι που ενώνει τις διάφορες κοινωνικές ομάδες και τα διάφορα κοινωνικά στρώματα της Αιγύπτου μαζί με τον στρατό της. Ο Αιγυπτιακός Στρατός συνεχίζει να παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε να μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι εις θέση να επέμβει όταν αυτό το απαιτούν οι συνθήκες.
Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι σε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τα κοινωνικά προβλήματα του έντονα διαμαρτυρομένου λαού της Αιγύπτου. Χαρακτηριστικό ήταν όμως το ξυλοκόπημα που δέχτηκε ο αιγυπτιακός λαός από τα ματσούκια του στρατού κατά το διάστημα της δημοκρατικής του επανάστασης σε κεντρικά σημεία, όπως π.χ. στην πλατεία του Tahrir, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως κάποτε επί της κυβέρνησης του για πολλούς τότε θρυλικού στρατηγού και πολιτικού Μόχαμμεντ Χόσνι Μουμπάρακ. Το γεγονός ότι ο στρατός της Αιγύπτου δεν μπορεί έτσι απλά να φύγει από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας, αντιλαμβάνονται πολλοί Αιγύπτιοι ως πρόκληση για το ξεκίνημα μίας δεύτερης επανάστασης στην Αίγυπτο.