4/8/15

4η Αυγούστου! Χρεωκοπήσαμεν ως κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως συνέλευσις!

"Χρεωκοπήσαμεν ως κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως συνέλευσις και χάσαμε τον ψυχικόν σύνδεσμο προς τον λαόν. Διότι τι είδους ψυχικός σύνδεσμος είναι δυνατόν να διατηρηθή όταν ο μεν λαός φωνάζει δεν θέλω να με κυβερνήση ο Μεταξάς, ημείς δε αδιαφορούντες του απαντώμεν: Και όμως θα σε κυβερνήσει ο Μεταξάς!"

Β.Στεφανόπουλος Βουλευτής Ηλείας  
.
Μετά το δημοψήφισμα παρωδία του 35 και την εγκαθίδρυση στο θρόνο με 97% του Γεωργίου Β΄, της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης λόγω του εθνικού διχασμού, πρωθυπουργός ορίστηκε από τον Βασιλιά, χωρίς τη γνώμη της Βουλής ο Ιωάννης Μεταξάς. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το "Κόμμα των Φιλελευθέρων" έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μεταξά, το «Λαϊκό Κόμμα» έριξε ψήφο ανοχής, ενώ οι βουλευτές του "Παλλαϊκού Μετώπου" και οι Γεώργιος Παπανδρέου, Κ. Βλαχοθανάσης και Α. Δενδρινός καταψήφισαν. 

Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 4η Αυγούστου του 1936, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε τη δικτατορία του με τις ευλογίες του Παλατιού. Εβδομήντα εννέα χρόνια και η ιδεολογία του καθεστώτος του συνεχίζει να είναι τόσο οικεία και γνώριμη. Η αντίληψη περί ανωτερότητας του ελληνικού πολιτισμού, βαθιά ριζωμένη ακόμη και σήμερα σε πολλούς Έλληνες είναι μεταξικής προέλευσης!  

Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας. Μπορεί κάτω από την λαϊκή απαίτηση να είπε το ΟΧΙ. Να μην συντάχθηκε με τους ιδεολογικούς συντρόφους του, οι Έλληνες όμως δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι κατέστειλε αυτό που ένας Βρετανός πρεσβευτής χαρακτήρισε "Βασιλέα των σπορ στην Ελλάδα": την πολιτική! (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: