20/2/15

Ν. Νομικού: το ΚΙΝΗΜΑ, η εκλογική αποτυχία και το μέλλον του!

Έχει περάσει ένας, σχεδόν, μήνας από τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών πήρε μέρος, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. Πρόκειται, προφανώς, για αποτυχία, το βάρος της ευθύνης φέρουν κάποιοι, με πρώτο τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ο οποίος έκανε και τις τελικές επιλογές.
Ευθύνη φέρουν, βέβαια και όσοι συνηγόρησαν και συμβούλεψαν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα, χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς επαρκή χρόνο για αποκτήσει μια υποτυπώδη οργανωτική συγκρότηση. Η επιλογή της αυτοοργάνωσης ήταν μια επιλογή, η οποία, όπως αποδείχθηκε, κινητοποίησε τους «κολλημένους» παπανδρεϊκούς, αλλά το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο στον υπόλοιπο κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι οι φανατικοί «παπανδρεϊκοί», σε αυτή τη συγκυρία, μόλις φθάνουν στο 2,5% του εκλογικού σώματος. Το θέμα είναι αν αυτό εκλαμβάνεται ως ικανοποιητικό ποσοστό απήχησης των απόψεων, ιδεών και αρχών του Γ. Παπανδρέου, Διότι, αν θεωρείται ικανοποιητικό, η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει οσωνούπω.

Αν η λογική που θα επικρατήσει είναι η λογική μιας κλειστής ομάδας, η οποία θα ελέγχει τα πράγματα στο ΚΙΝΗΜΑ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλους πολιτικούς φορείς, δεν θα υπάρξει μέλλον. Το ΚΙΝΗΜΑ χρειάζεται διεύρυνση και σε επίπεδο βάσης και σε επίπεδο στελεχών, αλλιώς δεν θα έχει μέλλον.
Πρέπει επίσης να τελειώσει η φάση στην οποία η μοναδική πολιτική παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ήταν η αναφορά στην περίοδο 2009-2011 και η προσπάθεια δικαίωσης του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλώντας, πολλές φορές, ακόμα και συναισθήματα λύπης για την αδικία που του έγινε.
Το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να αποκτήσει αφήγημα, το οποίο δεν διαθέτει. Και πρέπει να αποκτήσει και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, με τεκμηριωμένες θέσεις,  τουλάχιστον στα σημαντικά θέματα της τρέχουσας πολιτικής. Και σιγά-σιγά να διαμορφώσει δικές του προγραμματικές θέσεις.
Από τις εκλογές μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, που αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την οργανωτική του συγκρότηση. Είχε μεγάλη συμμετοχή, αλλά οι αρμόδιοι πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο όσοι συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ να είναι όλοι όσοι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν και όχι ένα μικρό ποσοστό τους.
Άλλωστε, όποιος μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρίξει μια ματιά στις «φιλοπαπανδρεϊκές» ομάδες, θα διαπιστώσει ότι σε όλες είναι μέλη τα ίδια σχεδόν πρόσωπα. Οι υπεύθυνοι για τα πολιτικά και τα οργανωτικά του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ πρέπει να το προσέξουν, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν προ εκπλήξεως όταν επιχειρήσουν να κάνουν τη σούμα.

ΠΗΓΗ:Agenta-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: