5/2/15

Από την πολιτική στην οικονομία μόνο μετά από ένα χρόνο!

Στη Γερμανία δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που μεταπηδούν από την πολιτική στην οικονομία και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει ικανό εύλογο χρονικό διάστημα. Η πιο γνωστή περίπτωση κορυφαίου πολιτικού που πέρασε από την πολιτική στην οικονομία είναι εκείνη του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάστηκε στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Το Υπουργικό Συμβούλιο στο Βερολίνο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται περίοδος αναμονής ενός έτους για κυβερνητικά στελέχη που επιθυμούν να μεταπηδήσουν από την πολιτική στην οικονομία. Η Κριστίνα Ντέκβιρτ από την γερμανική οργάνωση LobbyControl διατυπώνει ωστόσο εντάσεις: «Χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο, πιστεύουμε ωστόσο ότι η περίοδος αναμονής είναι υπερβολικά μικρή. Εδώ και χρόνια ζητάμε από κοινού με τη Διεθνή Διαφάνεια περίοδο τριών ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας το δίκτυο γνωριμιών ενός κυβερνητικού στελέχους ατονεί συνήθως σε σημαντικό βαθμό και όσες πληροφορίες κατέχει λόγω αξιώματος δεν έχουν πια τόση σημασία. Ένας χρόνος δεν αρκεί σε καμία περίπτωση».

Ολόκληρο το άρθρο:

Το Υπουργικό Συμβούλιο στο Βερολίνο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται περίοδος αναμονής ενός έτους για κυβερνητικά στελέχη που επιθυμούν να μεταπηδήσουν από την πολιτική στην οικονομία.
Στη Γερμανία δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που μεταπηδούν από την πολιτική στην οικονομία και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει ικανό εύλογο χρονικό διάστημα. Η πιο γνωστή περίπτωση κορυφαίου πολιτικού που πέρασε από την πολιτική στην οικονομία είναι εκείνη του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάστηκε στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα σχέδιο νόμου με το οποίο ορίζεται περίοδος αναμονής ενός έτους για κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούν από την πολιτική και μεταπηδούν στην οικονομία.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία, η πολιτική επιστήμονας Κριστίνα Ντέκβιρτ από την γερμανική οργάνωση LobbyControl διατυπώνει ωστόσο εντάσεις: «Χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο, πιστεύουμε ωστόσο ότι η περίοδος αναμονής είναι υπερβολικά μικρή. Εδώ και χρόνια ζητάμε από κοινού με τη Διεθνή Διαφάνεια περίοδο τριών ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας το δίκτυο γνωριμιών ενός κυβερνητικού στελέχους ατονεί συνήθως σε σημαντικό βαθμό και όσες πληροφορίες κατέχει λόγω αξιώματος δεν έχουν πια τόση σημασία. Ένας χρόνος δεν αρκεί σε καμία περίπτωση».
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αλλαγή από την πολιτική στην οικονομία είναι θεμιτή έτσι ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του επαγγελματία πολιτικού, ο οποίος συχνά αγνοεί την πραγματικότητα εκτός κοινοβουλίου.
Με αυτή την άποψη συμφωνεί, υπό προϋποθέσεις, και η Κριστίνα Ντέκβιρτ. «Δεν απορρίπτουμε μια αλλαγή από την πολιτική στην οικονομία. Κάποιες θέσεις όμως θα έπρεπε να αποτελούν ταμπού. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε έναν πολιτικό, ο οποίος εργάζεται στη συνέχεια σε λόμπι.
Διότι κατά κανόνα οι πολιτικοί δεν αναλαμβάνουν πόστα που αφορούν για παράδειγμα το προσωπικό μιας επιχείρησης, αλλά θέσεις στις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και πληροφορίες που απόκτησαν κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους θητείας. Και αυτό συνιστά πρόβλημα γιατί υπάρχει η υποψία ότι εν ενεργεία πολιτικοί εποφθαλμιούν συγκεκριμένες θέσεις και προσαρμόζουν τις πολιτικές τους αποφάσεις στα μέτρα του πιθανού μελλοντικού τους εργοδότη», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: