25/2/15

Μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο;

Του Αντώνη Βγόντζα 
Έχω ένα μεγάλο παράπονο με τα περισσότερα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ειλικρινώς δε μας ενημερώνουν. Μας παραπλανούν! Σαν να αντιγράφουν από κάποιο non paper που κάποιος τους διανέμει. Περάσαμε ολόκληρο τριήμερο και μέναμε όλοι με την εντύπωση ότι ο κ. Βαρουφάκης απέστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες αντιγράφοντας το υποσχετικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Μερικοί αυτό έλπιζαν. Γιατί αυτό τους ξαλάφρωνε από τις τελευταίες αγωνίες. Κάποιοι άλλο το φοβόμασταν. Γιατί ξέραμε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν συμβατό με την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Χρειαστήκαμε να καταφύγουμε στα ξένα ΜΜΕ για να μάθουμε τι, αλήθεια, συμβαίνει. Το τι λέει η κυβέρνηση πραγματικά στο αφτί στους Ευρωπαίους. Έτσι είχαμε αποκτήσει μια άλλη εικόνα.
Από χθες το απόγευμα , όμως, ξέρουμε πως αυτή η επιστολή Βαρουφάκη δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αν δεν το αναβάλλει αορίστως, το ματαιώνει. Ξέρουμε ότι η επιστολή αυτή, στο όνομα της ελληνικής κυβέρνησης, υπόσχεται ένα νέο μνημόνιο. Όχι πως η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε τερματίσει ή ολοκληρώσει. Σημασία έχει ότι, πέρα από τα παχιά και περήφανα λόγια, υπάρχει ένα οξύτατο διαχρονικό πρόβλημα που είναι η ελληνική οικονομία.
Θέλω να το ομολογήσω. Και να το διατρανώσω. Δε με ενδιαφέρουν αν όλα όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες έρχονται σε αντίθεση με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβερνητικής παράταξης. Επιμένω και θα το επαναλάβω πολλές φορές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μία ιστορική αποτίμηση του όποιου κυβερνητικού έργου παραχθεί.
Θα΄ μαι τελικά περήφανος. Όχι για τα ψεύτικα και περιττά τα λόγια περί δήθεν εθνικής αξιοπρέπειας. Θα΄ μαι περήφανος μόνο αν η κυβέρνηση ξεπεράσει την κρίση.
Νέα Κρήτη, τα Καθημερινά, Τετάρτη 25.2.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: