20/12/10

Όλοι οι πολύτεκνοι;



Διαβάζω ερώτηση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή κυρίου Βασίλη Οικονόμου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος και φοβούμαι ότι δεν πάμε καθόλου καλά.
ο
Μάλιστα το όριο των 40.000 € το θεωρεί συμπαθής βουλευτής για την Ελλάδα , ποσό μη επαρκές για μια αξιοπρεπή ζωή. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης χορηγείται το οικογενειακό επίδομα και όχι μόνο, εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά ένα ορισμένο επίπεδο. Τα διαθέσιμα κονδύλια για τέτοιες περιπτώσεις ήταν πάντα περιορισμένα και όχι μόνο τώρα εξαιτίας της κρίσης. Όταν χρήματα δεν υπάρχουν, καλό είναι να χορηγούνται επιδόματα στις οικογένειες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι να τα μοιράζονται με αυτούς που εισοδηματικά δεν τους είναι και τόσο απαραίτητα. Ούτε δημογραφικά επηρεάζει όλους το ίδιο. Αντίθετα από τις χαμηλόμισθες οικογένειες, οι οικογένειες με υψηλά εισοδήματα δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τα επιδόματα προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά. Γι΄ αυτό από τον κύριο Οικονόμου θα περίμενα να στηρίξει τη ρύθμιση αυτή και παράλληλα να ζητήσει το ποσό που θα εξοικονομηθεί να δοθεί ως αύξηση στο πολυτεκνικό επίδομα, όσων το εισόδημα είναι μικρότερο του καθορισθέντος ορίου. Δηλαδή σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και μη ξεχνάμε, ότι υπάρχουν και άλλοι έλληνες πολίτες – ασφαλισμένοι, για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί καμία επιδότηση παιδιών και ας στηρίζουν την ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία. Τότε μόνο μπορούμε να μιλούμε για κοινωνία αλληλεγγύης. Τέλος, όσον αφορά τον ισχυρισμό του, ότι οι 40.000 € ετησίως δεν θεωρούνται επαρκές και αξιοπρεπές εισόδημα στην Ελλάδα, ας τον κρίνουν οι „μεγαλοεισοδηματίες" των 700 €, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι καθώς και η μεγάλη μερίδα των εναπομεινάντων εργαζομένων. Και αν η γνώμη όλων αυτών δεν επαρκεί ας κάνει τότε καμία βόλτα στη Βόρεια και ανεπτυγμένη Ευρώπη για να δει τους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων και τα σχετιζόμενα με αυτούς οικογενειακά και άλλα κοινωνικά επιδόματα. Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με το να θεωρούμαστε χώρα των υπερβολών....!(Γ.Π.)

2 σχόλια:

Maria είπε...

Ωραία αγαπητοί μου αλλά ο υπουργός δήλωσε, ότι αποσύρει τα εισοδηματικά κριτήρια. Τι έχετε να πείτε τώρα; Φιλάκια.

Γ.Π. είπε...

Αγαπητή μου Μαρία. Αυτά που έγραψα, τα έγραψα γιατί τα θεωρώ σωστά και όχι γιατί τα πρότεινε η κυβέρνηση. Άσχετα από την απόφαση του Υπουργού συνεχίζω να θεωρώ, ότι σε όλα τα επιδόματα πρέπει να λαμβάνεται το εισόδημα υπόψη, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι στα πλαίσια μιας κοινωνίας αλληλεγγύης. Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Ο γνωστός και κατά τα άλλα σεμνός και συμπαθής καλλιτέχνης Γιάννης Πλούταρχος έχει πέντε παιδιά και είναι πολύτεκνος. Έχει ανάγκη ή νόημα το επίδομα πολυτέκνων ή η πιθανή συνταξιοδότηση της γυναίκας του; Δεν πρέπει δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα; Πόσο; Να το συζητήσουμε. Επίσης φιλάκια Γ.Π.