13/9/11

Επίθεση ανάπτυξης και ευρεία εγγύηση των Ευρωπαίων χρειάζεται η Ελλάδα

Καθηγητής Τζέφρει Σακς
«Αν η Ευρώπη λέει ο  νέος Κέυνς καθηγητής του Κολούμπια Τζέφρει Σακς, δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρέος της με όρους δανεισμού Γερμανίας, δηλαδή με πραγματικά επιτόκια κοντά στο 2%… Τότε, η χώρα με ανάπτυξη 3% ετησίως θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της προσφέροντας περίπου το 2% του ΑΕΠ της ετησίως. Σε 20 χρόνια θα μπορέσει να το μειώσει στο 70% του ΑΕΠ». Και τεκμηριώνει: «Πέραν της αλληλεγγύης, τόσο χαμηλά επιτόκια μπορούν να επιτευχθούν αν υπάρξει ΜΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ των Ευρωπαίων για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.Ταυτόχρονα, θα πρέπει η Ευρώπη να οργανώσει ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στην Ελλάδα για την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων που διαθέτει». [ΒΗΜΑ 12.09.11]

Αλλά για τις πολιτικές αυτές, της ευρείας εγγύησης της Ευρώπης για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους  και της οργάνωσης επίθεσης ανάπτυξης, απαιτείται πολιτικό προσωπικό στον Ευρωπαϊκό χώρο με χαρακτηριστικά ΗΓΕΤΗ. Δυστυχώς για την Ευρώπη οι Σαρκοζί και Μέρκελ αποδεικνύονται μικροί και μοιραίοι αναποφάσιστοι αρχηγοί. Αδύναμοι να σταματήσουν τον ιδιότυπο αυτό οικονομικό πόλεμο. Αδύναμοι να αντιληφθούν πως μία πτώχευση θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα που θα συντρίψει  όλους. Ανίκανοι να αποδεσμευτούν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν την Ευρώπη στο κρίσιμο για την πορεία της σημείο μηδέν. (Γ.Π.)

1 σχόλιο:

Kostas Moustakas είπε...

Συμφωνώ ... λέει το αυταπόδεικτο. Όλοι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο η Ευρώπη αλλά όλος ο κόσμος πάσχει κι έχει έλλειμα από μεγάλους ηγέτες. Ιδίως οι Ευρωπαίοι "ηγέτες" επιτέλους πρέπει να παρουν μια απόφαση για να θωρακίσουν τόσο το euro όσο και την ευρωπαϊκή ένωση. Αλλά όντως είναι πολύ μικροί, πολύ λίγοι έστω και για να τα βρούν μεταξύ τους. Και αυτοί και οι συμβουλοί τους. Ιδίως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προτίμηση σε ανθρώπους συμβούλους υψηλόβαθμους που έχουν μεν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, master κλπ) αλλά όχι τα ουσιαστικά. Τους λείπει η πείρα, η λογική και η επαφή με όλες τις αρχικές βαθμίδες παραγωγής αφού ξεκίνησαν όλοι από τις ψηλότερες βαθμίδες. Τα πτυχία είναι καλά αλλά πρέπει να συνδιάζονται με λογική και πείρα. Αν λείπει κάτι από αυτά τα συστατικά η συνταγή δε πετυχαίνει και το φαγητό είναι για πέταμα.