20/9/11

Το μυστικό του εκβιασμού της τρόικας

Το καλοκαίρι, στην 5η δόση οι δανειστές υποχώρησαν την τελευταία στιγμή. Η Ελλάδα πήρε τα χρήματα που χρειαζόταν λίγες μέρες πριν χρειαστεί τα χρήματα για να αποπληρώσει τις ανάγκες της.

Στην έκτη δόση, η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική. Η τρόικα δεν έρχεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο, το Eurogroup ανέβαλλε την απόφαση για τις αρχές Οκτωβρίου και δεν δείχνουν να βιάζονται καθόλου. Το μετρητό στα ταμεία τελειώνει μέσα Οκτωβρίου ενδεχομένως και νωρίτερα. Από τον Οκτώβριο, η Ελλάδα δεν θα έχει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Πέρα από την όποια δυσφορία για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος και την αδυναμία της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποσχέσεις της υπάρχει εδώ μια τεχνική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν υπάρχουν λήξεις ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποπληρώσει μισθούς και συντάξεις, όχι όμως για να αποπληρώσει παλαιά δάνεια. Για την τρόικα δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών στο εξωτερικό και χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μην πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Αυτό όμως με τεχνικούς όρους δεν είναι χρεοκοπία. Αυτό θα συμβεί, αν δεν θα έχουμε χρήματα να αποπληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν το Δεκέμβρη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές έχουν περιθώριο δύο μηνών να πιέσουν την κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους, βάζοντας της το μαχαίρι στο λαιμό. Αυτό ακριβώς κάνουν. Και έχει σημασία, ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετό και για να γίνουν εκλογές…   
ΠΗΓΗ:New Post

Δεν υπάρχουν σχόλια: