14/9/11

Η καταστροφή της Δρακολίμνης

Φίλοι και φίλες γεια χαρά. 
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα ζητώντας σας να βοηθήσετε μέσω της δημοσιοποίησης του θέματος.
Εδώ και ενάμιση μήνα γνωστός κτηνοτρόφος αγελάδων, που έχει ενοικιάσει βοσκότοπους γειτνιάζοντες με τον πυρήνα του εθνικού δρυμού, έχει οδηγήσει περισσότερα από 350 βοοειδή, μέσα στο δρυμό, όπου παράνομα έχει εγκατασταθεί.
Το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό για τον δρυμό αφού μολύνονται οι υδροφόροι ορίζοντες και οι πήγες πόσιμου νερού! Ήδη έχουν καταστραφεί δυο φυσικές πηγές από τις προσπάθειες των αγελάδων να πιουν νερό σε πηγή που οι κτηνοτρόφοι αντί να οργανώσουν με κλασσικές ποτίστρες, τις άφησαν να καταστραφούν .Οι βρύσες αυτές είναι η βρύση του Ρομποζη και η φημισμένη βρύση του Ρωμιού η Ρωμιοβρυση.
Οι δυο παραπάνω πηγές είναι πρακτικά ακατάλληλες για πόση γιατί πέραν της καταστροφής της ροής του νερού οι πηγές έχουν μολυνθεί από τα περιττώματα των εκατοντάδων βοοειδών.
Εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε ενημερώσει το Δήμο Ζαγορίου χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Οι απαντήσεις είναι πάντα θετικές και από τον δήμο μας διαβεβαίωναν εδώ και τόσο καιρό ότι τα παράνομα βοοειδή θα φύγουν από τον πυρήνα του δρυμού. Δυστυχώς όμως αυτά αποδείχθηκαν ότι ήταν λόγια του αέρα, ντόπιων μικροπολιτικών συμφερόντων, σε μια προσπάθεια του δήμου να τα έχει με όλους καλά. Είναι κρίμα όμως γιατί όπως φαίνεται οι εκπρόσωποι του Δήμου δεν έχουν καμία ιδέα για την σοβαρότητα του δρυμού .
Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς τους κάτοικους του Ζαγορίου να παραμένουν απαθείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Το Ζαγόρι όπως είναι γνωστό είναι φημισμένο για την ιδιαιτερότητα της φύσης , και την σπάνια βιοποικιλοτητα του. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Δρυμό και την Δρακολιμνη γύρω στους 5000 φυσιολάτρες εκδρομείς. Ο λόγος της επίσκεψης τους έχει να κάνει αποκλειστικά με την σπάνια και αμόλυντη φύση.
Η μετατροπή του Δρυμού σε παράνομο βοσκότοπο με την ανοχή του Δήμου Ζαγορίου είναι σκανδαλώδης. Είναι σίγουρο ότι εάν δεν εκδιωχθεί σύντομα ο καταπατητής κτηνοτρόφος ,θα μολυνθούν και οι δυο εναπομείνασες πηγές που σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ορειβατικού καταφυγίου της Τυμφης αλλά και όλων των διερχομένων επισκεπτών.
Το αποτέλεσμα σίγουρα θα έχει βλαβερές συνέπειες για τον τουρισμό της περιοχής, και τι κρίμα υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Δήμος που δεν γνωρίζει καν την σημασία μιας αλπικής λίμνης 7000 ετών, που δημιουργήθηκε στον τελευταίο παγετώνα.
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο .Παρακαλώ βοηθείστε όλοι να γίνει γνωστό το Θέμα της Δρακολιμνης και των παράνομων βοσκών, που με μαθηματική ακρίβεια θα καταστρέψουν ότι πιο όμορφο και σπάνιο έχει η Ηπειρωτική φύση.

Ιωάννινα 25/08/2011
Γιώργος Ροκάς
Οδηγός Βουνού
Εκπαιδευτής ορειβασίας ΕΟΟΑ
Διαχειριστής ορειβατικού καταφυγίου Τυμφης

Δεν υπάρχουν σχόλια: