9/9/11

Ό,τι και να κάνεις, πέρνα τον μισό σου χρόνο εξηγώντας το στον κόσμο

Κεμαλ Ντερβίς
Κάθε κρίση έχει κάποιες βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να ξεπεραστεί τόνισε σε συνέντευξή του Ο Κεμάλ Ντερβίς ο άνθρωπος που ξέρει από οικονομικές κρίσεις, γιατί ως υπουργός οικονομίας της Τουρκίας, ήταν ο αρχιτέκτονας της εξόδου της χώρας από το τραπεζικό κραχ του 2001 και της μετέπειτα δυναμικής πορείας ανάπτυξης.
  • Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που δημιουργεί η διάθεση του κόσμου να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις που δεν θα δεχόταν υπό κανονικές συνθήκες, αλλαγές που αναδιαρθρώνουν με δραστικό τρόπο το σύστημα. Η κινεζική ρήση «η κρίση αποτελεί ευκαιρία» είναι σωστή.
  • Το δεύτερο ζητούμενο είναι η εθνική συνοχή. Στην Τουρκία, η χώρα συσπειρώθηκε, υπήρξε μία πατριωτική αντίδραση. Αυτό βοήθησε πολύ. Βοήθησε επίσης ότι εγώ, που ήμουν υπεύθυνος για την οικονομία, ήμουν ένα νέο πρόσωπο, χωρίς βάρη από το παρελθόν, και με αυτή την έννοια ο κόσμος μπορούσε να συσπειρωθεί γύρω μου. Φρόντισα να εργαστώ με όλες τις κοινωνικές ομάδες -τα συνδικάτα, τους συνδέσμους εργοδοτών, τους συνδέσμους μικρομεσαίων επιχειρήσεων- και πέρασα πολύ χρόνο ταξιδεύοντας στη χώρα και εξηγώντας τι χρειαζόταν να γίνει. Αυτό ήταν κάτι που με είχε συμβουλέψει ο φίλος μου πρώην υπουργός οικονομίας του Μεξικού, που είχε αντιμετωπίσει την κρίση του 1994. Μου είχε πει: «'Ο, τι και να κάνεις, πέρνα τον μισό σου χρόνο εξηγώντας το στον κόσμο». Ήταν η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσε κανείς....

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα από τη συνέντευξή του στον Γιάννη Παλαιολόγο.

1 σχόλιο:

Anestis Moutafidis είπε...

Ο κύριος Κεμάλ Ντερβίς είναι αρκετά σαφής στις τοποθετήσεις του. Μιλάει ξεκάθαρα για τα επιτεύγματα, τα οποία έλαβαν χώρα στην εθνική οικονομία της Τουρκίας στα χρόνια που πέρασαν. Αναφέρεται στην συνεργασία των πολιτικών κομμάτων, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στην αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών, στην υποτίμηση της λίρας η οποία δημιούργησε μία ευνοϊκή κατάσταση για τις τότε εξαγωγές της Τουρκίας, την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της εθνικής αγοράς, αλλά και για την διαρκή συζήτηση και επεξήγηση των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν, (εννοώ φυσικά που υπήρχαν στην Τουρκία όταν είχε αναλάβει το αξίωμα του υπουργού οικονομίας της Τουρκίας), κ.λ.π. Τονίζει όμως στις αφηγήσεις του, ότι η Τουρκία είχε να αντιμετωπίσει το 2οο1 και στην μετέπειτα περίοδο μία διαφορετική κρίση, από ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τώρα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορώ να εντοπίσω στην σημαντική του αυτήν ανάλυση, στοιχεία της οικονομικής θεωρίας του Friedmann,αλλά και στοιχεία του αήμνηστου Keynes, τον οποίο πολλοί οικονομολόγοι τον έχουν για ξεπερασμένο. Του αξίζει ένα ειλικρινές και ταπεινό του κυρίου υπουργού για τους οικονομικούς και πολιτικούς του ελιγμούς, με τους οποίους κατάφερε να αποδυναμώσει την εθνική οικονομική κρίση της Τουρκίας και στην πορεία να προωθήσει την οικονομική σταθεροποίηση και ανακάμψη της γείτονας χώρας. Οφείλουμε να καταστρώσουμε και εμείς στην Ελλάδα ένα ανάλογο σχέδιο για την σταθεροποίηση της εθνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, με μία καλομελετημένη συνεργασία που θα αναπτύξουμε με τους ευρωπαϊκούς μας εταίρους, όπως το προβλέπει εξάλλου και ο κύριος υπουργός. Προσωπικά βλέπω πιθανότητες να βγεί η Ελλάδα από την τωρινή οικονομική της κρίση, επίσης και με την βοήθεια της Τουρκίας.