10/7/11

Η ελληνική κοινωνία στα άκρα

Έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής
49% "ναι" στους προπηλακισμούς
80% "όχι" στο άσυλο

Είναι άραγε τόσο αντιφατική η ελληνική κοινωνία, όπως παρουσιάζεται στην έρευνα ή όπως όλες οι δημοσκοπήσεις, στατιστικές κλπ. χρήζουν μιας δεύτερης ανάγνωσης και σκέψης;
Τα ποσοστά από μόνα τους δεν δείχνουν απλά μια κοινωνία που βρίσκεται στα άκρα, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Μια κοινωνία σε πλήρη σύγχυση. Μια κοινωνία που ζητά το αυτονόητο, αλλά το εκφράζει με διαφορετικούς τρόπους και οδηγείται σε αντιφατικά μονοπάτια. 
Το 49% σίγουρα δεν είναι –στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του- υπέρ των προπηλακισμών και το υπόλοιπο 51% κατά. Το ποσοστό αυτό δείχνει με ένα άλλο τρόπο την γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και ζητά όπως και το υπόλοιπο κομμάτι, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων και αναλογική κατανομή των βαρών για έξοδο της χώρας από την κρίση. Τέλος δεν άλλαξαν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού όσον αφορά το άσυλο. Εδώ κι΄ αν υπάρχει σύγχυση. Το μεγάλο αυτό ποσοστό δεν είναι στην ουσία ενάντια στο άσυλο, αλλά ενάντια σε αυτό που κακώς – κάκιστα σήμερα θεωρείται άσυλο.
Και επειδή κάτω από συνθήκες γενικευμένης κρίσης θεσμών και αξιών, έλλειψης σοβαρού διαλόγου, στόχων και οραμάτων εύκολο είναι ο λαός να μετατραπεί σε «αλαλάζων» πλήθος, καλό είναι οι την «εξουσίαν» έχοντες να αφήσουν τους επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς σχεδιασμούς και να αντιληφθούν τις τεράστιες ευθύνες τους. Έτσι και αλλιώς η επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη! (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: